Міжнародні зернотрейдери причетні до розкрадання $60 млн на держпідприємстві, - НАБУ

Завершено розслідування щодо представника міжнародного зернотрейдера, який завдав збитків "Державній продовольчо-зерновій корпорації України" на $60 млн доларів

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

"11 лютого підозрюваному та стороні захисту надано доступ до матеріалів досудового розслідування", - йдеться у повідомленні.

За версією слідства представник міжнародного зернотрейдера та посадовці ПАТ "ДПЗКУ" організували корупційну схему, за якою зерно держкомпанії через низку суб’єктів господарювання, в тому числі з ознаками фіктивності, постачали до Саудівської Аравії.

"Постачання відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам. В результаті ДПЗКУ кошти не отримала, зазнавши збитків у розмірі $60 млн", - зазначають у НАБУ.

Представник міжнародного зернотрейдера через зареєстровані на Кіпрі іноземні компанії легалізував понад $40,9 млн, виконуючи вказівки організатора схеми, яким виявився громадянин Угорщини.

Повідомляється, що розслідувати наведені факти детективи НАБУ розпочали в липні 2016 року. Встановлена причетність до злочину низки осіб, серед яких - голова правління ДПЗКУ.

"Дві особи пішли на угоду з обвинуваченням та компенсували завдані ними збитки в розмірі $60 тис", - заявляють у відомстві.

Обвинувальний акт у цій справі стосовно радника голови правління держпідприємства скеровано до суду. Ще дві особи оголошено в розшук.