Вчені заявили, що собаки шкодять дикій природі

Домашні собаки доклалися до зникнення майже десятка видів птахів і тварин

Про це повідомляє ВВС, передає УНІАН.

Собаки посідають третю сходинку серед найгірших пов’язаних з людиною хижаків. Гірше собак лише коти і щури. Вважається, що зараз собаки загрожують майже 200 видам по всьому світі. І деякі з них в критичній небезпеці зникнення.

Однак, до цього часу впливу на дику природу з боку бродячих собак і улюбленців з вільним пересуванням ніхто не приділяв уваги. 

Як з’ясували нещодавно дослідники в Чилі, насправді власники домашніх собак не дуже переймаються тим, який вплив їхні чотирилапих друзі має на дику природу. Вони дозволяли їм вільно бігати куди заманеться. 

Згідно з оцінками, у світі живе близько мільярда собак. І їхній статус варіюється від здичавілих до вільно бродячих і повністю залежних від людей. Насправді немає точної оцінки, скільки у світі існує бродячих собак. Але захисники дикої природи кажуть, що їхня кількість дедалі більше зростає. 

"Це проблема, яка заслуговує занепокоєння. Популяція собак зростає разом з кількістю людей. І проблема може погіршитися", - сказав голова підрозділу щодо видів під загрозою зникнення IUCN П’єро Геновесі. 

За словами вчених, існує п’ять напрямків впливу собак на дику природу. Вони стають хижими і вбивають диких тварин, порушують екосистему, передають хвороби диким тваринам і конкурують з ними у боротьбі за здобич, а також спарюються зі спорідненими видами.