Євросоюз виділив 590 мільйонів євро на спільну оборону

Євросоюз передбачив виділення 590 мільйонів євро на спільні проекти у сфері оборони

Про це повідомляє прес-служба Єврокомісії

"Вперше в європейській історії, ЄС заохочує оборонну співпрацю з бюджетним пакетом у 590 мільйонів євро", - йдеться у повідомленні.

Протягом кількох наступних тижнів, після завершення процедури погодження з країнами-членами ЄС, Єврокомісія ухвалить першу в історії Робочу програму спільного фінансування промислових проектів у сфері оборони в рамках бюджету ЄС на 2019-2020 роки.

В Єврокомісії зазначають, що ця програма враховуватиме пропозиції за Європейською програмою розвитку оборонної промисловості та відповідатиме принципам Постійної структурованої співпраці (PESCO), Плану розвитку спроможностей (CDP) та співпраці між ЄС і НАТО.

"Європейське співробітництво в оборонній сфері допоможе країнам ЄС більш ефективно витрачати кошти платників податків, та мати більше віддачі від цих грошей. Оборонна співпраця сприяє розвитку потужної та інноваційної оборонної промисловості, зміцнює автономність ЄС та його технологічне лідерство в обороні. Оборонне співробітництво, яке було неможливо уявити собі ще кілька років тому, стає реальністю сьогодні", - зауважив з цього приводу віце-президент Єврокомісії з питань праці, зростання, інвестицій та конкуренції Юркі Катайнен.

Зазначається, що у минулому році Єврокомісія запропонувала створити повномасштабний Фонд європейської оборони на бюджетний період 2021-2027 років обсгом у 13 мільярдів євро. Він буде призначений як для тематичних досліджень, так і для нарощування спроможностей у сфері європейської оборони. Ці пропозиції були вже схвалені Європейським Парламентом та Європейською Радою, і зараз проходять етап остаточної правової експертизи та погодження із країнами-членами.