Москалькова відвідала у СІЗО "Лефортово" військовополонених українських моряків

12 лютого уповноважена з прав людей РФ Тетяна Москалькова відвідала військовополонених українських моряків, яких Росія захопила у полон 25 листопада 2018 року

Про це йдеться на офіційному сайті уповноваженої з прав людини у РФ.

Москалькова відвідала в СІЗО "Лефортово" військовополонених Андрія Ейдера, Василя Сороку, Андрія Артеменка.

За повідомленням Москалькової, моряки відчувають себе набагато краще. 

"При спілкуванні з моряками особливу увагу приділили гуманітарних питань, пов'язаних зі станом здоров'я і умовами утримання", - йдеться на сайті.

Як повідомили у Москалькової, українців утримують в "чистих, теплих камерах площею 8 метрів по двоє з іншими ув'язненими, забезпечені повноцінним харчуванням, теплим одягом". Росіяни заявляють, що у кожній камері є гаряча вода, санвузол, вільний доступ до свіжого повітря, телевізор, холодильник, чайник і кип'ятильник, умивальні приналежності, продукти харчування, велика кількість літератури.

Читайте також: Що відомо про захоплених Росією українських моряків

"Забезпечена можливість отримувати кореспонденцію і додаткові посилки від родичів, зустрічатися з українськими консулами і адвокатами без обмеження в часі", - йдеться у повідомленні.

Також у Москалькової пишуть, що моряки знаходяться під "постійним медичним наглядом і забезпечені лікарськими препаратами". А під час відвідування Москальнова говорила про необхідність продовження лікування моряків і їх медичного дообстеження в цивільних установах охорони здоров'я міста Москви.

Довідка

Андрій Ейдер - наймолодший із захоплених моряків. Він був на катері "Бердянськ". У результаті захоплення Росією українських кораблів, Андрій отримав важке поранення в обидві ноги. Йому зробили операцію в Керчі. Наразі з нього зняли всі шини, прибрали милиці, ходить самостійно, робить зарядку. Рани затягнулися, вся рухова активність відновлена. 

Андрієві лише 19 років. Він народився у родині українських німців на Одещині. Під час захоплення у полон матрос служив всього лише кілька місяців і це був його перший рейс.

Василь Сорока - співробітник Служби безпеки України. У результаті захоплення Росією українських кораблів, Василь отримав важке поранення.

Андрій Артеменко - старший матрос, був на катері "Бердянськ". Під час обстрілу 25 листопада Артеменко був поранений осколком, імовірно, в кисть.