Російські найманці 5 днів катували торговця в ЦАР, - матеріали ООН

ООН почала розслідування щодо катувань російськими солдатами і найманцями мешканців Центральноафриканської республіки

Внутрішній документ ООН, що містить опис тортур росіянами африканця, потрапив до рук журналістів AFP.

Документ, датований 15 січня, містить фото покаліченої руки і ран на спині чоловіка.

Повідомляється, що чоловіка з міста Бамбарі росіяни утримували протягом п'яти днів. Його спину пошматували ножем і відрубали йому палець руки.

Журналісти агентства взяли інтерв'ю у постраждалого - ринкового торговця Махамата Нур Мамаду.

За його словами, 11 січня його затримали військовослужбовці ЦАР після того, як натовп помилково звинуватив його в причетності до угруповання "Селека", яке складається переважно з повстанців-мусульман (угрупування виникло в 2012 році на півночі країни, зараз воно називається CNDS). Після цього, за словами співрозмовника агентства, його доставили в ратушу, де базуються Національні збройні сили і росіяни.

"Росіяни допитали мене, запитали, чи належу я до "Селеки" і чи є у мене зброя", - сказав він.

Мамаду заявив, що його катували з восьмої ранку до п'ятої вечора. Він докладно розповів про те, що йому довелося пережити:

"Вони били мене ланцюгами, залізними кийками, різали ножем по нозі, а також по руках і плечах. Вони вибили мені зуб цеглиною", - заявив він.

Після цього, за словами чоловіка, його відвезли на якусь базу, де тортури продовжилися.

"Вони відрізали мені палець великим ножем і поранили решту пальців, вони душили мене ланцюгом", - додав постраждалий.

На базі, за його словами, були присутні перекладач і кілька росіян. ООН повідомила, що чоловіка звільнили 15 січня завдяки втручанню сил внутрішньої безпеки ЦАР.

Співрозмовник агентства заявив, що побоюється за своє життя.

Видання зазначає, що, за даними російських і західних медіа, в ЦАР діють російські військові радники, пов'язані з видобувними компаніями РФ. Їх кількість може перевищувати офіційні дані.

Як раніше повідомили в МЗС Росії виданню РБК, станом на жовтень 2018 року в Центральноафриканській республіці знаходилися 175 російських військових інструкторів, які займалися підготовкою місцевих військових.

Нагадаємо, у Міністерстві оборони Центральноафриканської Республіки заявили про готовність відкрити на території країни російську військову базу.