Прем'єр Іспанії оголосив дострокові вибори

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес оголосив про проведення дострокових парламентських виборів в країні

За його словами, вибори відбудуться 28 квітня, повідомляє El Pais . 

Рішення про проведення дострокових виборів було прийнято після того, як Конгрес провалив голосування за бюджет на 2019 рік.

Педро Санчес очолює уряд меншості і для схвалення бюджету в парламенті йому були необхідні голоси двох каталонських партій, які заявили, що підтримають бюджетні пропозиції, якщо уряд пообіцяє їм діалог з питання про право на самовизначення. Але це право заборонено конституцією Іспанії.

Дискусії про бюджет були також ускладнені тим фактом, що 12 лютого почався суд над лідерами каталонських сепаратистів. Суд почав розглядати справи 12 політичних лідерів Каталонії, які стояли на чолі сепаратистських виступів в регіоні восени 2017 року.

Соціалісти Санчеса сформували уряд меншості всього вісім з половиною місяців тому. Це трапилося після оголошення вотуму недовіри уряду Маріано Рахоя. Каталонські депутати, на яких покладався кабінет Санчеса, тепер вийшли із ситуативного союзу.

Соціалісти лідирують в опитуваннях громадської думки, які прогнозують їм близько 30% голосів, але дві основні правоцентристські партії набирають разом більше 30%. У найбільш густонаселеному регіоні Іспанії Андалусія вони змістили соціалістів минулого року за допомогою крайньої правої партії Vox.