У Токіо погоду прогнозуватимуть у режимі реального часу, щоб боротися з "партизанськими зливами"

Технологія, заснована на даних метеорологічних радіолокаторів і наземних цифрових радіохвиль, зможе за 20-30 хвилин передбачити початок проливних дощів або торнадо

Про це пише Gizmodo.

Система займеться прогнозом так званих "партизанських злив" - осадів, що утворюються через водяну пару і які досить важко прогнозувати. Існуючі метеорологічні системи з таким завданням впоратися не можуть.

Розробкою системи займається Національний інститут інформаційних і комунікаційних технологій Японії (NICT) разом з державними і приватними компаніями. Планується, що вона буде розгорнута до Олімпіади в Токіо в 2020 році.

Багатопараметричний метеорологічний радар з фазованими антенними гратами (MP-PAWR) може передбачити зливові дощі і торнадо за 20-30 хвилин до їх виникнення.

Зробити це дозволить плоска антена, яка випромінює радіохвилі в більш широкому діапазоні, ніж обертові антени в формі чаші, що використовуються в традиційних радарах. Він являє собою комбінацію радара MP, який дозволяє спостерігати розмір крапель дощу, і радара з фазованими гратами, який забезпечує тривимірне сканування структури хмар приблизно за 30 секунд.