Вчені знайшли ліки від раку в тілі акули

Перша мапа ДНК великої білої акули виявила "мутації", які захищають гігантську морську істоту від раку

Про це повідомляє ВВС, передає УНІАН.

Вчені сподіваються, що подальші дослідження допоможуть знайти спосіб, як можна використати відкриття для лікування смертельних і пов’язаних зі старінням недугів у людей. В ході еволюції у великої білої акули розвинулася здатність відновлювати свою ДНК, на що не спроможне людське тіло. 

Нестабільність генів робить людство таким уразливим до пов’язаних зі старінням хвороб, таких як рак. Оскільки акули існують вже дуже довго і займають позицію на вершині харчового ланцюга, вони еволюціонували. Їхнє ДНК здатне самовідновлюватися і виявляє більшу стійкість до ушкоджень. 

"Нестабільність генома – це дуже важлива проблема у випадку багатьох серйозних людських захворювань", - сказав співголова дослідження доктор Махмуд Шівджі.

"Тепер ми виявили, що природа сама розробила розумні стратегії для підтримки стабільності генома у таких великих акул, які живуть досить довго", - пояснив він. 

Вчений додав, що ще належить розгадати еволюційні загадки. А також знайти спосіб використати виявлену інформацію для лікування людей. Великі білі акули живуть у світовому океані щонайменше 16 мільйонів років. Вони можуть сягати шести метрів завдовжки і важити до трьох тон.