Розміром зо 2 Нью-Йорка: в NASA показали, як від льодовика Бранта відколюється айсберг

У найближчі роки від шельфового льодовика Бранта в західній Антарктиді може відколотися айсберг загальною площею мінімум 1,7 тис. кв. км - це можна порівняти із площею двух Нью-Йорків

NASA опублікувало порівняльне зображення місця, де утворилася Гелловінська тріщина. Воно складається з двох знімків датованих 30 січня 1986 року і 23 січня 2019 року.

З 2013 року на льодовику Бранта відкрилася перша в світі пересувна арктична станція Halley VI. Дослідники вивчають основну тріщину на льодовику, яка залишалася стабільною 35 років, проте наразі процес прискорився: вона розростається зі швидкістю 4 км за рік. Нещодавно на льодовику з'явилася друга тріщина - Гелловіну, яка рухається до основної тріщині з протилежного боку льодовика.

Надалі стабільність льодовика буде прямо залежати від того, через скільки ці тріщини з'єднаються і в якому місці. Крім того, ймовірно, станцію Halley VI доведеться пересунути далі від тріщин для збільшення її безпеки.

На думку вчених, коли ці тріщини з'єднаються, від льодовика відколеться айсберг площею щонайменше 1,7 тис. кв. км - цей айсберг не потрапить до двадцятки найбільших в Антарктиці, але стане найбільшим в історії спостережень за льодовиком Бранта.

"Найближче майбутнє крижаного шельфу Бранта, ймовірно, залежить від того, де злиються існуючі розломи", - зазначив гляціолог Центру космічних польотів імені Годдарда NASA Джо Макгрегор. За його припущеннями, крижаний шельф може бути дестабілізований.

Тріщини викликали занепокоєння щодо безпеки людей, що працюють на шельфі, зокрема співробітників дослідницьких станцій серії Halley.

Вчені стежать за тим, чи не приведе втрата такої величезної маси льоду до подальшої зміни антарктичного шельфу.