США і Китай наблизилися до укладення нової торгової угоди, - Reuters

США і Китай приступили до узгодження основних принципів нової торгової угоди

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела.

За даними джерел, США і Китай почали узгоджувати принципові зобов'язання, що стосуються найбільш гострих питань торгової суперечки, що говорить про найбільш значний прогрес у врегулюванні торгової війни, яка триває вже сім місяців.

Сторони намагаються укласти угоду до 1 березня, коли закінчується термін 90-денного торгового перемир'я, про яке президент США Дональд Трамп і голова КНР Сі Цзіньпін домовилися в Аргентині в кінці 2018 року.

Учасники переговорів розробляють шість меморандумів про взаєморозуміння щодо структурних питань: насильницької передачі технологій і кіберкрадіжок, прав інтелектуальної власності, послуг, валют, сільського господарства і нетарифних бар'єрів у торгівлі.

Хоча переговори, за словами джерела, все ще можуть закінчитися невдачею, робота над меморандумами щодо взаєморозуміння - важливий крок у спробах переконати Китай погодитися на дотримання як загальних принципів, так і конкретних зобов'язань в ключових питаннях.

За словами двох інших джерел, учасники переговорів розглядають опції, за допомогою яких Китай може скоротити профіцит торгового балансу з США. Серед них - покупка сільгосппродукції, енергоресурсів і таких товарів, як напівпровідники.

Якщо Пекін і Вашингтон не зможуть добитися укладення угоди до 1 березня, США підвищать мита на імпорт китайських товарів вартістю $200 мільярдів з 10 до 25 відсотків.

Читайте також: Що означає тарифне протистояння США і Китаю

У 2018 році адміністрація Дональда Трампа, що пручається проникненню китайських товарів на ринок США, ввела низку досить чутливих для Пекіна мит, анонсувавши їх збільшення на початку 2019 року. Глава КНР Сі Цзіньпін в боргу не залишився, і ввів проти США мита у відповідь. Взаємні мита досягли суми понад $ 100 млрд.

На саміті G20 в Аргентині Трамп і Сі досягли тимчасового "перемир'я" в цьому торговому протистоянні. Лідери двох країн домовилися протягом  трьох місяців не накладати нових торгових обмежень і заключити нову двосторонню торговельну угоду.

Втім, протистояння триває на локальному рівні: США і їх союзники лобіюють різноманітні заборони на продукцію китайських технологічних гігантів (ZTE, Нuawei) звинувачуючи їх в шпигунській активності і крадіжці державних секретів.