Моральні переконання можуть передаватися не лише вихованням, а й генетично, - вчені

Психологи з Університету штату Пенсільванія провели дослідження, в якому розглянули моральні якості братів і сестер різного ступеня споріднення і зробили висновок, що тенденція до моральних принципів може передаватися у спадок

Про це пише Naked Science.

Всього в дослідженні брали участь 720 пар братів і сестер, включаючи близнюків, кровних родичів і зведених. За словами авторів, таке розмаїття допомогло розділити вплив генетичних факторів і виховання. Життя добровольців відстежували протягом 13 років. На початок експерименту їх середній вік варіювався від 12 до 14 років, під кінець - від 25 до 27 років.

За допомогою анкет дослідники збирали такі дані. Позитивний вплив батьків - чуйність і похвала; негативний - лайка і конфлікти. Крім того, молоді люди проходили тести на різні моральні якості, такі як відповідальність (в підлітковому віці) і свідомість (після повноліття).

 У підсумку дослідники побачили взаємозв'язок: позитивне виховання асоціювалося з більш високими показниками відповідальності і свідомості у дітей. Ця кореляція виразніше виражалася між братами і сестрами, пов'язаними спорідненістю. На думку авторів, така залежність говорить про те, що моральні характеристики людини можуть залежати як від спадкових факторів, так і від зовнішніх, пов'язаних із середовищем.

"Більшість людей передбачає, що характер дітей формується виключно під впливом виховання. Однак ця інформація говорить про те, що є і генетичний вплив. Це не означає, що у свідомих батьків обов'язково буде свідома дитина, але це означає, що діти успадковують схильність поводити себе певним чином. Ми не повинні ігнорувати це", - розповіла психолог Джена Нідехайзер (Jenae Neiderhiser), яка брала участь в дослідженні.

Автори визнають, що в роботі існують прогалини. Наприклад, вони не враховували чинники середовища, які оточувала добровольців протягом 13 років, або те, що успадковані риси батьків впливають на їх спосіб виховання.