Через зростання CO2 в атмосфері можуть зникнути деякі види хмар, а океан потеплішає , - вчені

Триразове зростання концентрації вуглекислого газу в атмосфері - до співвідношення 1 300 / 1 млн - може призвести до зникнення шару шарувато-купчастих хмар над океаном

Про це йдеться в дослідженні вчених з Лабораторії реактивного руху NASA, йдеться в Nature Geoscience. На думку вчених, таке зростання може відбутися в XXII столітті, і це призведе до нагрівання океану на 8 ° С. 

На початку року концентрація вуглекислого газу становила 410 / 1 млн. Цей показник постійно зростає - дослідники підрахували, що якщо рівень викидів CO2 залишиться на рівні 37 млн ​​т на рік, до початку XXII концентрація виросте до 1 200-1 300 частинок.

Шарувато-купчасті хмари зараз покривають приблизно 20% простору над океаном і відзеркалюють сонячні промені. Вчені вважають, що такі хмари перешкоджають надмірному нагріванню океану.

Дослідники побудували кліматичну модель, яка показала, що при концентрації понад тисячу частин CO2 на мільйон зникнуть спочатку шарувато-купчасті хмари, а потім і купчасті. Їх відновлення при цьому можливо лише при зниженні концентрації вуглекислого газу до 300 частин - до рівня, на 100 частин нижче сьогоднішнього.