Княжицький про мовний закон: не буде жодних мовних поліцейських

Мовний закон не передбачає жодних мовних поліцейських або інспекторів

Про це заявив голова Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради Микола Княжицький під час виступу в ефірі програми "Політклуб з Віталієм Портниковим" в ефірі Еспресо.TV.

"Ми спростили систему регулювання впровадження української мови: залишилися з таких органів лише Уповноважений з питань української мови і спеціальна комісія, яка діє при Міністерстві освіти і науки, яка встановлює стандарти мови, контролює видачу сертифікатів зі знання української мови. Ніяких додаткових органів немає. Ніяких мовних поліцейських та інспекторів немає", - наголосив Княжицький.

Голова комітету наголосив, що у законі немає кримінальної відповідальності, залишили тільки адміністративну відповідальність.

"Ми зробили все, аби українська мова мала належний захист і каралися ті люди, які будуть порушувати закон про мову. Ми за те, аби була можливість в українців, особливо зі Сходу, почитати українську книжку, український журнал, подивитись український анімаційний фільм, адже вони продовжують жити в імперському російськомовному просторі", - додав він.

Зазначимо, що у четвер, 28 лютого, Рада почала розгляд у другому читанні законопроекту № 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".