Якщо люди вірять у теорії змов, вони більше схильні до дрібних злочинів, - вчені

Група дослідників з Кентського університету і Університету Стаффордшир в Великобританії з'ясувала, що люди, які вірять у теорії змов, більше схильні до скоєння дрібних злочинів

Такі висновки вчені зробили, вивчивши зв'язок між особливим типом мислення групи людей і деякими проступками, пише Naked Science.

"Наше дослідження вперше показало роль, яку теорії змови можуть грати у визначенні ставлення людини до повсякденних злочинів. Результати демонструють, що люди, які дотримуються думки про те, що навколо них існує якась змова, можуть бути більш схильні до неетичних і незаконних дій", - пояснює психолог Карен Дуглас (Karen Douglas) з Кентського університету.

Спочатку група вчених опитала 253 особи про їхнє ставлення до змов, до конкретних теорій (наприклад, що принцеса Діана була вбита представниками британського істеблішменту), а також про те, чи вірять вони, що уряд приховує інформацію від громадськості.

Також вони задавали питання про ймовірність і частоту здійснення дрібних злочинів: чи намагалися вони вимагати гроші або замінити товар, фактично не маючи на це права. В результаті віра в теорії змови дійсно значно корелювала з подібними діями в повсякденній злочинності.

Автори статті наголошують, що їх дані не стверджують, що конспірологічні переконання тягнуть за собою дрібні злочини, а лише показують зв'язок між двома явищами.

На цьому дослідники не зупинилися і провели додаткове опитування - вже через інтернет. Вони знайшли ще 120 учасників для свого експерименту і задали їм ті ж питання. Різниця була в тому, що половиною з них посеред опитування була прочитана стаття про теорію змови.

Потім учасники оцінили свою віру в змову і ймовірність того, що вони здійснять дрібні злочини в майбутньому. З'ясувалося, що у людей, які ознайомилися зі статтею, схильність до дрібних провин була значно вищою, ніж у контрольної групи.

За словами фахівців, це може бути пов'язано з тим, як віра людей в теорії змови впливає на їх самопочуття. Особливо це стосується феномену, відомому як аномія - конфлікту системи переконань, який викликає розрив між суспільством і людиною. Вчені вважають, що віра в теорію змови може змінювати ставлення і почуття людини з приводу приналежності до решти.

"Люди, які вірять в теорії змови, з більшою ймовірністю будуть сприймати повсякденні дрібні злочини, тим самим лише посилюючи власне відчуття аномії, що, в свою чергу, може спричинити збільшення кількості щоденних проступків", - підсумовує психолог Ден Джолі (Dan Jolley) з Університету Стаффордшир.