Закон про мову: Якщо я заходжу у кав'ярню, там повинно бути меню українською, - Шамайда

Законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної" захищає право отримати будь-яку інформацію та послуги державною мовою

Про це заявив співкоординатор руху "Простір Свободи" Тарас Шамайда в ефірі Еспресо.TV

"Якщо людина хоче отримати послугу українською мовою, це повинно гарантовано надано. Якщо я заходжу в ресторан або кав'ярню, там повинно бути меню українською мовою, мене повинні обслуговувати українською мовою. Це ж стосується і залізниці, і органів влади. Про це закон", - пояснив Шамайда.

Читайте також: Княжицький: "Ми матимемо якісний закон про українську мову в українській державі, незважаючи на будь-який спротив"

Він наголосив, що ці норми не одразу діють, потрібно пристосуватись, для цього будуть перехідні періоди.

"Аби повністю перевести пресу на українську мову потрібно 2,5 роки. Але йдеться про те, що вперше в історії будуть захищені права на українську мову в Україні", - додав Шамайда.

Раніше голова Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради Микола Княжицький наголосив, що закон про мову об'єднує суспільство і не ображає нацменшини

Нагадаємо, що у четвер, 28 лютого, Рада почала розгляд у другому читанні законопроекту № 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".