У США виявили інструмент для татуювання віком 2,5 тисячі років

Інструмент для нанесення татуювань, якому понад дві тисячі років, виявили в штаті Юта у США

Нова знахідка старіша від попереднього подібного артефакту на тисячу років. Палиця для татуювання завбільшки з кулькову ручку, пише УНІАН.

Її випадково помітив Ендрю Гіллріт-Браун з кафедри антропології Вашингтонського університету. Він проводив інвентаризацію археологічних матеріалів, які лежали на полицях понад 40 років. Колекцію предметів розкопали в 1972 році на південному сході штату Юта. В ній були стародавні зразки, такі як волосся, кістки, вуглини і кукурудзяні качани.

Впорядковуючи колекцію, вчений помітив торбинку з незвичним артефактом. У нього було дерев’яне руків’я з якимсь рослинним матеріалом навколо нього, а також два невеличкі шипа, прикріплені до гострого краю.

"Коли я помітив, що кінці були чорні, я був дуже здивований, тому що одразу ж подумав про татуювання", - сказав вчений.

Гіллріт-Браун і його колеги дослідили стародавнє знаряддя. Нещодавно вони оприлюднили свої висновки, в яких вказали, що знахідка не що інше, як інструмент для нанесення татуювань.

До цього часу найдревнішим таким інструментом була голка, знайдена на заході Північної Америки. Це був артефакт, знайдений на руїнах ацтеків у Нью-Мехіко. Інструмент використовували приблизно в 1100-1280 році нашої ери. Він був зроблений з чотирьох шипів кактуса, а руків’я було виготовлене з очерету. Новою знахідкою, на думку вчених, користувалися десь в проміжку між 500 роком до нашої ери і 500 роком нашої ери.