Громадяни України визнають лише ті вибори, які пройшли чесно, - Аваков

Українське суспільство не прийме перемогу кандидата в президенти, який виграв за допомогою фальсифікацій.

Таку думку міністр внутрішніх справ Арсен Аваков висловив ввечері 1 березня 2019 року в ефірі одного з телеканалів, передає Еспресо.TV з посиланням на Главное.ua.

"Зараз ми маємо 42 кандидата в президенти. Але перемогу отримає тільки один. 41 кандидат програє, і вони будуть незадоволені. Але - це демократичний процес - є ті, хто програв, і той, хто виграв. І коли цей процес вибору буде чесним, то легітимність переможця буде високою і суспільство це прийме. А якщо навколо виборчого процесу буде фальсифікація, громадяни не приймуть такого переможця", - зазначив міністр. 

Читайте такожКандидати в президенти України: хто є хто

Аваков додав, що зараз правоохоронці поставили високі стандарти проведення виборчого процесу, так вдасться досягти чесних і прозорих виборів.

Саме з метою забезпечення прозорості виборів була запущена система "Вибори - 2019".

"Завдяки Інформаційно-аналітичної системи" Вибори-2019 "можна спостерігати за правопорушеннями в ході виборчого процесу. Найбільше (порушень - ред.) поки зафіксовано в Київській, Дніпропетровській областях і Києві", - пояснив він.

Читайте також: 5 тисяч на корову та "шаровий" інтернет. Що декларують кандидати в президенти в своїх економічних програмах

Окрім того, за словами очільника МВС, його відомство, спільно з ГПУ, розробило текст нового закону про посилення кримінальної відповідальності за підкуп виборців і поставили його на голосування в парламенті.

"Але зараз дуже складний час для того, щоб були прийняті такі зміни. Думаю, що до парламентських виборів вдасться прийняти цей законопроект", - підсумував Аваков.