Саміт у Ханої провалився через самовпевненість Трампа,- France 24

Зустріч Дональда Трампа з Кім Чен Ином 27 лютого у Ханої провалилася, бо не була підготовлена належним чином

Адже подібним самітам передують серйозні двосторонні  перемовини дипломатів, і в разі погодження спільної позиції, відбувається зустріч лідерів країн- перемовників. Президент США повністю проігнорував ці традиції. Він хотів швидкої перемоги на зустрічі з лідером Північної Кореї, але програв.

Так вважає журналістка Джуда Грейнстайн, головний редактор європейського видання World Politics Review. Про це вона розказала у програмі "Світ цього тижня" в ефірі французького суспільного мовника France 24.

"Замість того, щоб працювати над багаторівневими переговорами, які часто займають роки, як це було, скажімо, із Іраном та ядерною угодою. Тобто, такі речі потребують дуже детального вивчення та процесу. І коли угода вже фактично є, лишилось уточнити лиш деякі моменти, поставити усі крапки над "і", тільки тоді влаштовується саміт із президентом США.

Чесно кажучи, такий підхід не спрацював із Північною Кореєю. Трамп вирішив, власне, йому довелось, навіть не знаю як це назвати, обірвати усе раптово. До того ж, він дуже любить бути на перших шпальтах газет у ЗМІ. Усі лише про нього писали під час першого саміту у Сінгапурі. Отже, вони не відчули ніякого прогресу і вирішили просто спробувати встановити контакт між двома лідерами безпосередньо, і, можливо, цей момент довіри….як із Індією та Пакистаном, Пакистану треба почуватись більш впевненим.

Отже, якщо можна зробити так, аби він почувався більш впевнено і зміг поступитись у ядерних питанням, чому не зробити це. Люди, які вивчають Північну Корею, вивчаю її ядерну програму та мову, якою країна веде переговори, в один голос заявляли, що Північна Корея не позбудеться своїх ядерних запасів. Ядерна зброя – це страхова політика проти США.

До речі, єдиний раз, коли країну так серйозно сприйняли на дипломатичному рівні, був тоді, коли Корея власне імплементувала свою ядерну програму і доставила боєголовки та МБРи на територію Америки. Тому усі добре розуміли, чим це скінчиться. Було також багато непорозумінь під час підготовки.

Політика США так і лишилась незмінною – вони хотіли, аби Північна Корея провела повну денуклеаризацію. А Кім по-суті пропонував угоду, яка є в Індії чи Пакистані – "ви визнаєте нас, як ядерну державу, а ми ведемо себе менш провокаційно, ми перестали проводити тести, а тепер хочемо послаблення санкцій, аби піти далі".

Трамп говорив про закриття бази, де виготовляють матеріал для їхніх бомб, мова не йшла про утилізацію боєголовок, про їх запаси чи плани та цілі. Вони ще не настільки близькі між собою. Корея навіть не збирається це робити. Так, можливо вони утилізують пару боєголовок, але точно не всі. У мене постає питання з приводу цього саміту. Чи визнають США Північну Корея ядерною державою, і на поступки Кореї будуть відповідати певною допомогою у розвитку і завершенні холодної війни. Звісно, на саміті вони не дійшли такої згоди".

Програма "Світ цього тижня" - це телевізійний тижневик з аналізом найважливіших міжнародних новин за тиждень від журналістів французького телеканала France 24. В українському перекладі проект можна побачити на телеканалі Еспресо щонеділі з 21 до 22.