Серед переможців конкурсу до Антикорупційного суду є кандидат з сумнівними зв'язками, - Центр протидії корупції

Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила 39 переможців серед кандидатів до Антикорупційного суду України

Про це повідомляє прес-служба Центру протидії корупції.

"Серед переможців - 22 судді, 13 адвокатів та 4 науковців. 27 із них працюватимуть суддями Вищого антикорупційного суду, 12 - суддями апеляційної палати", - йдеться у повідомленні.

За даними Центру протидії корупції, до списку переможців увійшли 8 кандидатів з переліку тих, кого громадські організації вважають негідними посади антикорупційного суду: Віктор Маслов, Андрій Біцюк, Володимир Воронько, Інна Білоус, Сергій Мойсак, Валерія Чорна, Володимир Цікало та Оксана Олійник.

"Проте кандидатури Чорної, Воронька та Білоус розглядали міжнародні експерти, які вирішили, що питання щодо їхньої доброчесності зняті", - зазначає прес-служба.

"Відсутність очевидно недоброчесних кандидатів серед переможців конкурсу до антикорупційного суду - це результат роботи Громадської ради міжнародних експертів", - зазначила експерт Центру протидії корупції Анастасія Красносільська.

За її словами, раніше міжнародні експерти заветували 40% кандидатів через сумніви у їхній доброчесності чи професійності.

Однак серед переможців конкурсу до ВАСУ буде кандидат із сумнівними зв’язками, син екс-голови міліції Львівської області Володимир Цікало, наголошують у Центрі протидії корупції.

"Заблокувати цього кандидата - завдання Вищої ради правосуддя, яка відповідно до закону, може відмовити в призначенні на посаду судді, якщо таке призначення негативно вплине на довіру до судової влади", - зазначає прес-служба.

Наступним етапом конкурсу стануть співбесіди ВРП із кандидатами і внесення подання президенту для призначення суддів на посади. Президент не має права відмовити у призначенні суддів та має зробити таке призначення протягом 30 днів після отримання подання Вищої ради правосуддя, йдеться у повідомленні.