Вчені "наново знайшли" ритуальну печеру майя. Раніше з невідомих причин її опечатали

Співробітники Національного інституту антропології та історії Мексики виявили ритуальну печеру майя під священним містом Чичен-Іца

Про це повідомляється на сайті інституту.

Місто Чичен-Іца було політичним і культурним центром майя. Воно розташовується на півночі півострова Юкатан  і було засноване приблизно в 455 роц, будуючись у два етапи. Першу частину міста складають будови VI-VII століть, а другу - X-XI століть нашої ери.

У 2018 році під час пошуку рівня ґрунтових вод під містом археологи знайшли систему тунелів під назвою Баламку (Balamku), що означає "Бог Ягуар". До цього в 1966 році її відшукали місцеві фермери, а потім її відвідав археолог Віктор Сеговія (Víctor Segovia Pinto).

Він склав звіт, в якому вказав на велику кількість артефактів, але продовжувати розкопки не став і звелів жителям закрити вхід. Чому він так вчинив, доcі залишається загадкою.

Працівники інституту довгий час повзали по вузьких тунелях підземної мережі, перш ніж натрапили на ритуальну печеру. Усередині виявилися прекрасно збережені артефакти жертвоприношень, такі як пальники ладану, вази і тарілки, прикрашені обличчями древніх богів. Всього дослідники нарахували 155 предметів.

Археологи вважають, що відкрита печера - лише одна з семи священних кімнат Баламку. Вивчення самих об'єктів допоможе краще зрозуміти культуру печерних ритуалів майя. У той же час дослідження геології і мікробіології печери дозволить встановити кліматичні цикли, які проходили в періоди зростання і падіння міста.

У минулому році автори проекту El Tintal Archaeological Project просканували не тільки столицю Мутульского царства, але і прилеглу територію на півострові Юкатан. Вони визначили, що пристрій цивілізації майя складніше сформованих раніше уявлень. Вчені знайшли 61 480 будівельних конструкцій: тротуари, дороги, канали, ферми різних розмірів і оборонні укріплення.