Інформатора WikiLeaks Челсі Меннінг знову відправили до в'язниці

Колишня аналітик військової розвідки США Челсі Меннінг, яка відсиділа сім років за розкриття секретних документів, знову опинилася у в'язниці. Її відправили в ізолятор за відмову давати свідчення про Wikileaks під час суду

Федеральний суд в Олександрії штату Вірджинія вирішив відправити Меннінг під варту через те, що вона відмовилася свідчити у справі Wikileaks. За американськими законами відмову від надання свідчень можуть розцінювати як неповагу до суду, що може каратися ув'язненням, передає ВВС.

Меннінг під час короткого засідання підтвердила судді, що не має наміру надавати свідчення, оскільки виступає проти засекреченості процесу і самого розслідування, а також тому, що вона, за її словами, вже розповіла все, що їй відомо про Wikileaks, військовому трибуналу, який розглядав її справу.

Вона також зазначила, що прокурори надали їй імунітет в обмін на те, що вона надасть свідчення, але це виключило її можливість користуватися п'ятою поправкою до конституції, яка дозволяє не свідчити проти себе. Судді Клоду Хілтону Меннінг сказала, що погодиться з будь-яким рішенням.

Адвокати просили суд обрати Меннінг запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, оскільки їй потрібна медична допомога.