Одна цигарка на день під час вагітності подвоює ризик раптової смерті дитини, - дослідження

Вчені з Дитячого дослідницького інституту в Сіетлі об'єдналися разом з Microsoft, щоб визначити, як куріння під час вагітності впливає на ризик раптової непередбаченої дитячої смерті (sudden unexpected infant death, SUID)

Вони виявили, що навіть одна сигарета в день подвоює ризик, пише EurekAlert!

Співробітник лабораторії Microsoft Хуан Лавіста (Juan Lavista) пояснив, що для аналізу вони використовували алгоритм, який обробляв інформацію, отриману в період з 2007 по 2011 рік:

"Ми побудували моделі машинного навчання, які аналізували дані щодо народження і смерті немовлят, з огляду на історію куріння матерів. Це дозволило нам домогтися того, що раніше залишалося недоступним, а саме - оцінити вплив кожної додаткової сигарети на SUID".

У західній лікарській практиці під SUID розуміють опис раптової і непередбачуваної смерті дитини у віці до року, причина якої залишається неочевидною до розслідування. Це поняття включає в себе синдром раптової дитячої смерті (sudden infant death syndrome, SIDS) - смерть зовні здорового немовляти від зупинки дихання, при цьому розтин не дозволяє встановити причину летального результату.

Аналіз показав, що навіть одна сигарета в день під час вагітності подвоює ризик SUID. Для жінок, що викурювали від однієї до 20 сигарет в день, кожна додаткова підвищувала ризик на 0,07.

Автори також побачили, що позбавлення від куріння навіть безпосередньо під час дозрівання плоду знижувало ризик SUID. У жінок, які скоротили споживання сигарет до моменту останнього триместру, він знизився на 12 відсотків. У тих же, хто зміг кинути, ризик знизився на 23 відсотка.

Це дослідження стало лише першим етапом вивчення SUID. Надалі вчені планують скористатися вже випробуваною технологією для докладного розгляду інших можливих причин ризику раптової непередбаченої дитячої смерті.