"Роттердам плюс" не впливає на тарифи для населення, - ЗМІ

Формула "Роттердам плюс" не має відношення до тарифів для населення і поширюється тільки на непобутових споживачів, зокрема, промислові підприємства

Про це пишуть "Факти" в статті "Роттердам плюс".

"Діючі тарифи для населення визначаються постановою НКРЕКП від 2015 року. Тобто, вони були затверджені за рік до введення "Роттердам плюс".

Суть державної політики у сфері електроенергетики і полягає в тому, що ринкова ціна застосовується тільки для юридичних осіб. "Для звичайних українців діє фіксована низька ціна. Найнижча в Європі, до речі кажучи. Вона у вісім разів нижча, ніж наприклад, в Данії", - вказується в матеріалі.

Автор статті зазначив, що першими, хто став активно критикувати "Роттердам плюс", були представники енергоємних промислових підприємств, які набувають електроенергію для своїх потреб мільйонами кіловат-годин. Тому вони особливо чутливі навіть до невеликого збільшення тарифу.

"Навіть незначні підвищення тарифу призводять до зниження прибутку на мільйони гривень. Для деяких підприємств це і зовсім мільярдні втрати. Йдеться про феросплавні заводи олігарха Коломойського, в собівартості продукції яких плата за електроенергію становить до 50%", - вказується в публікації.

Нагадаємо, постанови НКРЕКП по введенню формули "Роттердам плюс" в судовому порядку намагалася оскаржити Українська асоціація виробників феросплавів (УкрФА). Феросплавники програли судову тяжбу - суди неодноразово підтверджували законність і економічну обґрунтованість методики "Роттердам плюс". Ця формула призначена для формування ціни вугілля при виробництві електроенергії на теплових електростанціях в Україні.

"Це ринковий і правильний механізм, який підтверджений європейськими експертами і нашими внутрішніми інституціями", - так охарактеризувала формулу "Роттердам+" глава НКРЕКП Оксана Кривенко.