Україна вимагає включити у Мінські переговори проблему деокупації Криму

На переговорах Тристоронньої контактної групи у Мінську, українська делегація виступила з вимогою про включення у переговори проблему відновлення українського суверенітету над окупованими РФ Кримом та Севастополем

Про це розповіли офіційний представник голова делегації України у ТКГ Євген Марчук та учасник переговорів у політичній підгрупі Олександр Моцик, передає "Радіо Свобода".

Переговори у Мінську тривали 7 годин і були важкими, адже під час дискусії представники Росії навіть хотіли залишити кімнату.

Українська сторона на переговорах вимагала включити у мандат переговорів питання повного відновлення суверенітету України, повернення Росією Кримом та ліквідацію "ДНР" і "ЛНР".

Моцик розповів, що на засіданні групи з політичних питань українська сторона у Мінську фактично пішла у вербальну атаку

"Це був своєрідний наступ, який базується на міжнародному праві та законодавстві України. Ми пояснили російській делегації питання окупованих територій. Росія дуже не любить того, що в Україні є закон про окуповані території, і намагається створити вигляд, що це чисто українське явище. Натомість ми дуже конкретно на документах показали, що на сьогодні окупація двох районів України, а саме Автономної Республіки Крим та міста Севастополь плюс частина Донецької та Луганської областей визнана на рівні ООН", - сказав Моцик.

За його словами, він посилався на нещодавнє обговорення ситуації в окупованому Росією Криму на засіданні Генасамблеї ООН, де виступав президент Петро Порошенко.

"Мінське врегулювання передбачає звільнення всіх наших окупованих територій, в тому числі Автономної Республіки Крим, де відбувається повна мілітаризація і фактично Крим тепер перетворився на бойовий плацдарм Росії спрямованих перш за все проти України та Європи", - сказав Моцик.

За його словами,  є 4 документи, які складають пакет мінських домовленостей, у тому числі Декларація лідерів. У ній є пункт, що лідери поважають повністю суверенітет і територіальну цілісність України.

"Інакше як в міжнародно визнаних кордонах поважати територіальну цілісність не можна. І оскільки під цим документом є підписи пані Меркель і пана Оланда, а також Путіна, то виходить, що вони мали на увазі визнання території України в міжнародно визнаних кордонах, включаючи Крим. І ми про це не маємо забувати", - сказав Моцик.

Однак російська сторона не сприйняла такої пропозиції України "посилаючись на фейковий референдум у Криму" щодо незалежності.

На засіданні у Мінську Україна вимагала скасування результатів "псевдовиборів" 11 листопада 2018 року на окупованих територіях Донбасу та "розпуску незаконних політичних структур "ЛНР" і "ДНР", які створені Росією, та не визнані всім цивілізованим світом, зокрема і в Росії".

Врегулювання на Донбасі залежить перш за усе від виведення російських військ, техніки, найманців та роззброєння незаконних озброєних формувань, які є там є.

Українська сторона на переговорах у Мінську продовжує порушувати питання відновлення контролю над своїм кордоном на Донбасі та далі наполягає на створенні робочої групи щодо кордону.

"Така група потрібна, щоб розуміти, як Росія буде передавати нам кордон, який вона на сьогодні контролює з обох сторін", - пояснив пан Моцик:

Марчук також заявив, що на засіданні обговорювали групи дотримання режиму тиші, оголошеного 7 березня.

"На жаль, режим тиші був мабуть найкоротшій за усі періоди, оскільки не було гарантій з російської сторони, в тому числі їх представник Гризлов навіть не брав участі у обговоренні та затвердженні тексту", - сказав він.

За словами Марчука, на засіданні обговорювали і звільнення полонених українських моряків та повернення бойових кораблів.

"Російська сторона категорично відмовляється взагалі обговорювати це питання, навіть у них було намагання піти, коли я висловлював позицію Україні з цього приводу. Але все-таки вони залишилися і дослухали", - розповів Марчук.

Сторона РФ також відмовляється вести переговори щодо обміну 25 на 25 ( 25 російських громадян, котрі відбувають покарання в українських місцях позбавлення волі, на 25 громадян поневолених України).

"Представники ОРДО та ОРЛО категорично не хочуть також обговорювати обмін заручниками, який до цього ми детально обговорювали", - заявив Євген Марчук.

Він сказав, що Росія використовуючи різні хитрощі, спробує вивести Київ на прямі переговори з представниками так званих ОРДЛО та ОРЛО.

"Сьогодні була чергова спроба це зробити. Ми знаємо, чому це робиться, - щоб потім сказати, що Росія до цього непричетна", -  заявив Марчук.

Марчук додав, що Російська Федерація з обох сторін контролює 409 кілометрів 800 метрів українсько-російського державного кордону.

"Це пряма перша прикмета участі Росії як стороні конфлікту. А це значить і як країни-агресора", - повідомив пан Марчук.

Посередник на переговорах від ОБСЄ Мартін Сайдік закликав сторони "вжити всіх необхідних заходів для забезпечення надійного, стійкого і тривалого перемир'я". Він також сказав, що списки для обміну полоненими обговорюються. Уточняється стан тих осіб, які перебувають в цих списках. Це дуже детальна робота, вона йде.