Рейтинг ЄС: російський "Первый канал" - лідер дезінформації

У рейтингу "ЄС проти дезінформації" російський "Первый канал" названо лідером у розповсюдженні фейків

Про це повідомляє робоча група зі стратегічних комунікацій ЄС East StratCom Task Force.

За кілька років роботи організація назбирала понад 5 тис. кейсів поширення неправдивих даних. Найбільше інформаційних маніпуляцій видали до ефіру три російські телеканали, йдеться в повідомленні.

Зазначається, що за цей час 440 кейсів маніпуляцій припадають на роботу кремлівського "Первого канала". Більшість продукувало ток-шоу "Время покажет", де регулярно дезінформували про Україну, йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що в останньому прикладі дезінформації, йшлося про те, як Захід просуває Петра Порошенка знову до влади та використовує військове зіткнення з Росією для відтермінування виборів.

За даними робочої групи, на другому місці рейтингу - державний телеканал Россия-1, на якому зафіксовано 295 випадків маніпуляції. Продукують їх переважно ток-шоу "60 минут" та "Вечер с Владимиром Соловьевым".

Третє місце займає канал НТВ з цифрою у 129 кейсів дезінформації. Найбільше фейків є в ток-шоу "Место встречи". Тут, наприклад, поширювали інформацію про те, що "політична еліта ЄС дотримується наказів США при введенні санкцій проти Росії".