Російський посол Бабич звинуватив Лукашенка у тому, що він формує з Росії "образ ворога". У відповідь МЗС Білорусі закликав його "виявити трохи поваги"

У Республіці Білорусь розгорівся скандал з приводу останніх заяв посла Російської Федерації Михайла Бабича на адресу країни свого нинішнього перебування та її керівництва

Приводом стало оприлюднене 14 березня 2019 року інтерв'ю Бабича інформагенції "РІА "Новості", в якому він у різкій манері прокоментував неготовність незмінного білоруського президента Олександра Лукашенка до повномасштабної інтеграції з Росією та його останні заяви з приводу необхідності виконання Союзного договору, як того вимагає Москва.

"У зв'язку з цим щодо питання про захист суверенітету усім, як на мене, давно хотілося б зрозуміти: хто зазіхає на білоруський суверенітет і від кого його хочуть захистити? Якщо це загроза з Заходу, по аналогії з відомими кольоровими революціями і державними переворотами, то Російська Федерація як союзник, якщо надійде таке прохання, разом з Білоруссю відстоюватиме цей суверенітет всіма доступними засобами. Якщо це натяки на Росію, то це зовсім не по-партнерськи. І навіть якщо це всього-на-всього виборча технологія (восени у Білорусі мають відбути чергові формальні вибори президента, на яких Лукашенко збирається переобратися на шостий термін - ред.) під назвою "мобілізація електорату шляхом формування образу ворога", навряд чи розумно таку технологію реалізовувати за рахунок ввзаємин з найближчими союзником і братнім народом", - обурився Бабич.

Читайте такожЯк виглядатиме аншлюс Білорусі

За словами Бабича, Білорусь і Росія можуть йти "строго за союзним договором", а можуть йти за договором про створення ЄАЕС.

"Можна брати участь в двох форматах, паралельно розвивати їх. І, звичайно, треба перестати обмінюватися взаємними докорами, звинуваченнями, часто безглуздими, і виробити рішення. Ми здатні вирішити будь-яку ситуацію, знайти конструктивні рішення, які будуть на благо двох народів", - сказав Бабич.

Кажучи про "Велику розмову з президентом", під час якої Лукашенко виступив з критикою "союзного будівництва" та звинуваченнями уряду Росії в лобіюванні інтересів олігархічних груп, Бабич сказав:

"Не буду давати оцінки і коментарі, щоб в ході дуже відповідальної роботи, яка зараз проходить у визначенні формату подальшого союзного будівництва, не вносити додаткову напругу. Можу лише сказати, що не треба вчити Росію і її уряд, як жити, тим більше що бажаючих в світі і так вистачає".

Наступного дня, 15 березня, прес-секретар білоруського зовнішньополітичного відомства Анатолій Глаз прокоментував висловлювання Бабича.

Зокрема, він порекомендував послу більше часу присвятити тому, аби "заглибитися у специфіку країни перебування, познайомитися з її історією і виявити трохи поваги".

"На мій погляд, протягом короткого часу роботи в Білорусі він просто не зрозумів різниці між федеральним округом і незалежною державою. Гадаю, найближчим часом нашим партнерам буде надано детальні відповіді на заяви пана посла", - резюмував офіційний представник МЗС Білорусі.