На Нобелівську премію миру висунули шведську школярку: вона бореться зі змінами клімату

Шістнадцятирічна шведка Грета Тунберг була висунута на Нобелівську премію миру групою норвезьких депутатів-соціалістів за прагнення зупинити зміну клімату

Про це пише BBC.

Тунберг здобула світову популярність влітку 2018 року, коли почала страйк перед будівлею парламенту в Стокгольмі. Вона хотіла від політиків виконання умов Паризької угоди по клімату і заявила, що не буде ходити в школу по п'ятницях, поки уряд не виконає її вимоги. Після цього підлітки з усього світу також стали виходити на "шкільні страйки", щоб підтримати боротьбу з глобальним потеплінням.

У січні 2019 року Тунберг виступила з промовою на сесії Всесвітнього економічного форуму в Давосі. У Швейцарію вона добиралася на поїзді, тому що не користується літаками з етичних переконань.

Прибувши в Давос, Тунберг заявила про своє бажання зустрітися з представниками нафтової галузі, щоб пред'явити їм звинувачення в злочинах проти людства.

Хоча деякі політики виступили проти шкільних страйків, багато підтримали їх. Канцлер Німеччини Ангела Меркель і прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар, мери Парижа, Мілана, Сіднея, Остіна, Філадельфії, Портленда, Осло, Барселони та Монреаля схвалили кандидатуру Тунберг.

Меркель назвала п'ятничні страйки "дуже хорошою ініціативою", а мер Парижа Анн Ідальго сказала, що підлітки абсолютно праві в тому, що сьогоднішні дії визначають їх майбутнє.

Тунберг страждає синдромом Аспергера, при якому люди зазвичай відчувають труднощі в соціальній взаємодії і схильні до стереотипів, певних інтересів і занять. Будучи веганкою, вона переконала свою сім'ю також відмовитися від м'яса.

14 березня Тунберг написала у своєму твіттері, що дуже вдячна за номінацію. На Нобелівську премію миру 2019 висунули 301 кандидата: 223 людини і 78 організацій. На сьогоднішній день наймолодшим лауреатом премії є Малала Юсафзай з Пакистану, яка отримала нагороду в 17 років.