Через відсутність світла у лікарнях Венесуели відчувається запах смерті, - журналістка France 24

Відключення електрики у Венесуелі заглибили гуманітарну кризу. Ситуація у країні критична

Про це у програмі "Світ цього тижня" розказала журналістка  телеканалу France 24 Кертін Норіс-Трент, яка напередодні побувала у країні.

"Нічого не працювало. Особливо що стосується їжі. У Венесуелі не ходить готівка, через гіперінфляцію, у боліварі. Треба величезний мішок грошей, аби купити хоча б картоплі. Тому усі користуються картками. Подекуди можна заплатити доларами. Проте в більшості магазинах оплата проводиться картками. Тому, коли ви йдете купити продуктів, а в магазині не працює термінал, тому що немає світла…

Люди втратили надію, чергами стояли коло магазинів, тому що не могли купити їжі. Вода – її можна дістати з допомогою електричних насосів, особливо у хмарочосах у Каракасі, тому швидко закінчувалась питна вода.

Літні люди застрявали у своїх квартирах, тому що не працювали ліфти. Життя багатьох людей у лікарнях було під загрозою, постійно повідомляли про те, що люди гинуть, тому що не працювали апарати діалізу, а також дефібрилятори.

Ми відвідали кілька лікарень, щоб провести розслідування. Багато з них охороняє поліція. В деяких лікарнях був запах смерті. Тому ви можете собі уявити, на скільки все погано. Люди все більше втрачали надію. Були повідомлення про крадіжки в деяких регіонах. Ця ситуація демонструє те, що країна знаходиться на краю прірви. Якщо пропаде електрика і нічого не працюватиме – почнеться хаос".

Програма "Світ цього тижня" від французького мовника France24 в українському перекладі виходить на телеканалі Еспресо щонеділі о 21.00.