Які групи молодиків більш схильні до незахищеного сексу, - дослідження

Психологи з Гуелфского університету (Канада) провели невелике опитування серед студентів і добровольців і з'ясували, які групи молоді більш схильні до незахищеного сексу

Про це пише Eurek Alert!.

Автори розділили респондентів на три групи: гетеросексуальних чоловіків - 157 осіб, гетеросексуальних жінок - 177 осіб, а також чоловіків, які мали секс з чоловіками (men who have sex with men, MSM), - 106 осіб. Вік учасників варіювався від 18 до 25 років.

Мета анкетування полягала в тому, щоб з'ясувати, чому молоді люди не вживають запобіжних засобів, навіть якщо знають про ризик зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом, незапланованої вагітності та ВІЛ.

Читайте також: Розписка на секс не потрібна. 5 міфів, якими “обріс” закон про домашнє насилля

В опитуванні добровольцям пропонували сценарії нових романтичних або сексуальних стосунків і просили вказати імовірні шляхи їх розвитку, в тому числі дії при статевому контакті і мотивацію прийняття тих чи інших рішень.

Результати показали, що всі три групи респондентів обирали різні стратегії поведінки під час обговорення контрацептивів. Гетеросексуальні чоловіки найчастіше демонстрували пасивну поведінку і погоджувалися на секс без презерватива. Гетеросексуальні жінки займали зворотну позицію і переходили до рішучих дій - аж до відмови від сексу. Представники третьої групи перебували посередині і вважали за краще словесні стратегії.

За словами авторів, вони визначили причини, за якими деякі молоді люди відмовляються від захищеного статевого контакту. Наприклад, гетеросексуальні дівчата більш схильні до ризику тоді, коли вважають стосунки стабільними і бачать тривалу перспективу їх розвитку. Інший цікавий факт, на думку дослідників, полягає в тому, що дівчата, на відміну від юнаків, заздалегідь мали негативні очікування щодо обговорення контрацептивів.

Тим не менш, варто зазначити, що опитування проводилося на досить маленькій вибірці людей. Також психологи бачать обмеження своєї роботи: вони не опитали жінок, які мали статеві стосунки з жінками, і не включили в анкету інші гендерні / сексуальні меншини.