Конституційний Суд відмовив Новинському у перегляді закону про підпорядкування релігійних громад

Конституційний Суд відмовився відкривати конституційне провадження за скаргою 47 народних депутатів на чолі з Вадимом Новинським і Олександром Долженковим

Про це повідомляє прес-служба КСУ.

19 березня Велика палата КС розглянула конституційне подання щодо закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо підпорядкування релігійних організацій і процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи", йдеться у повідомленні.

Зазначається, що прийнято постанову про відмову у відкритті конституційного провадження.

У конституційному поданні депутати посилалися на ст. 35 Конституції України, яка гарантує свободу віросповідання. Вони вважають, що закон містить низку положень, які свідчать про надмірне втручання і зарегульованість діяльності релігійних організацій. Зокрема, депутати вказали на "сильно обтяжливу" нову процедуру реєстрації/перереєстрації статутів релігійних громад, йдеться у повідомленні.

Прес-служба додає, що нардепи також побачили в законі порушення ст. 36 про свободу об'єднання громадян і ст. 37, яка виключає заборону діяльності об'єднань позасудовим способом.

Окрім того, в поданні стверджувалося, що Верховна Рада порушила регламент під час ухвалення закону, зокрема, було неперсональне голосування.