У Китаї знайшли тисячі древніх скам'янілостей тварин і рослин. Частина з них - досі невідомі науці

Вчені виявили тисячі скам'янілостей тварин віком близько 518 млн років біля річки Дансюй у провінції Хубей, Китай. М'які тканини тіла багатьох істот, зокрема шкіра, очі і внутрішні органи, добре збереглися, що особливо незвично

Про це пише BBC.

Палеонтологи називають ці знахідки "карколомними", особливо тому, що більше половини скам'янілостей - це раніше не виявлені види.

Дослідники зібрали понад 20 тис. зразків, і до теперішнього часу було проаналізовано 4351, включаючи черв'яків, медуз і водоростей. Вони стануть "дуже важливим джерелом у вивченні раннього походження істот", сказав ВВС один з керівників польових робіт, професор Сінлян Чжан з Північно-Західного університету Китаю.

Це відкриття особливо примітно тим, що "більшість істот є м'якотілими організмами, такими як медузи і черви, які зазвичай не мають шансів закам'яніти", - зазначив професор Роберт Гейнс, геолог, який також брав участь в дослідженні.

Більшість скам'янілостей, як правило, складаються з твердих тіл тварин, оскільки більш тверді речовини, такі як кістки, менш схильні до гниття і розкладання.

Вчених особливо хвилюють медузи і скам'янілості морських анемон, які професор Гейнс описує як "не схожі ні на що, що я коли-небудь бачив. Їх кількість і різноманітність форм вражає уяву".

Тим часом професор Еллісон Дейлі, палеонтолог, яка не брала участі в дослідженні, але написала супутній текст в журнал Science, розповіла, що ця знахідка - одна з найзначніших за останні 100 років.

Зараз дослідницька група документує інші зразки і проводить додаткові бурові роботи в регіоні, щоб дізнатися більше про місцеву екосистему і процес скам'яніння.