Куріння чоловіків підвищує ризик розвитку вад серця у їх дітей

Згідно з новим дослідженням, де проаналізовано дані більш ніж 8 млн людей, куріння серед майбутніх батьків підвищує ризик вроджених вад серця у їхніх дітей навіть більше, ніж активне куріння серед матерів

Про це пише Naked Science.

Результати метааналізу, проведеного китайськими дослідниками, представили ще один аргумент на користь того, що майбутнім батькам необхідно відмовитися від шкідливої ​​звички: куріння майбутніх батьків може привести до появи природжених вад серця у їхніх дітей. Більш того, цей вплив виявився навіть сильніше, ніж активне куріння матері.

У рамках дослідження співробітники Центрального Південного університету під керівництвом доктора Цзябі Цинь (Jiabi Qin) в ході метааналізу вивчили результати 125 досліджень з 1971 по 2018 рік.

Природжені вади серця вважаються найбільш частою причиною дитячої смертності від вад розвитку і є основною причиною мертвонародження, зачіпаючи вісім з 1000 новонароджених в усьому світі.

Проаналізувавши наявну інформацію, фахівці констатували зв'язок між активним курінням матері і ризиком виникнення таких вад у дитини: коефіцієнт ризику в цьому випадку склав 1,25 (25 відсотків). Ще більший зв'язок виявився між пасивним курінням матері і курінням батька: коефіцієнт ризику дорівнював 2,24 і 1,74 відповідно.

Найбільший ризик вад серця у плода виявили у жителів Азії: ймовірність виникнення захворювання при активному і пасивному курінні матері, а також при палінні батька становила 2,18, 2,56 і 1,77 відповідно. 

Що стосується специфічних типів вроджених вад серця, аналіз показав, що куріння матері асоціювалося з підвищеним на 27% ризиком розвитку дефекту міжпередсердної перегородки і на 43% вищим ризиком обструкції відтоку правого шлуночка, в порівнянні з контрольною групою.