РФ намагалася переправити через Україну контрабандою зенітні ракети. Тепер їх передадуть ЗСУ, - Луценко

Посадовці російського підприємства "Рособоронэкспорт" намагалися контрабандою переправити через Україну 36 ракет класу "земля-повітря" для зенітно-ракетного комплексу "Кольчуга"

Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"СБУ і Головна військова прокуратура зареєстрували в січні поточного року кримінальне провадження. В період з 2007 року по теперішній час службові особи Рособоронэкспорту з РФ за попередньою змовою зі службовими особами підприємства оборонно-промислового комплексу України вчинили незаконне переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю зброї і боєприпасів, вибухових речовин, а саме 36 зенітних ракет земля-повітря 5Б27Д, які входять до складу ЗРК С125 "Кольчуга" в повному бойовому оснащенні разом із супутнім обладнанням", - сказав Луценко.

За словами генпрокурора, росіяни намагалися перекинути ракетний комплекс до Еритреї так, щоб підірвати репутацію України, проте тепер російську зброю передадуть українським військовим.

"Росіяни в 2007 році намагалися по підробленим документам передати нібито в Еритрею, а можливо і в інші країни, після певних маніпуляцій із документацією, для того, щоб підірвати імідж України, найновіший найсучасніший ракетний комплекс РФ. В ході кримінального провадження ми змогли зробити  все для того, щоб зброя країни-агресора була передана нашим збройним силам. У зв'язку з наявною затвердженою ще в 1998 році постановою Кабміну порядку обліку зберігання, оцінки конфіскованого майна, яке переходить у власність держави, пункт 4-й цього порядку - товари з обмеженим терміном зберігання, вилучені правоохоронними органами або затримані митницями ДФС як предмети порушення митних правил, у тому числі товари, затримані у справах про контрабанду. Пропоную сьогодні уряду прийняти розпорядження і передати зброю країни-агресора нашим доблесним Збройним силам, щоб усі 36 ракет найсучаснішого комплексу захищали мирне небо над нашою країною", - підсумував голова ГПУ.