Президентом Словаччини вперше стала жінка

45-річна адвокат та ліволіберальна громадська активістка Зузана Чапутова перемогла в другому турі виборів президента Словаччини. Згідно з даними, оприлюдненими в неділю, 31 березня 2019 року, після обробки 100% бюлетенів вона набрала 58,4% голосів

За її супротивника, 52-річного заступника глави Європейської Комісії Мароша Шефчовича, проголосували 41,6% виборців, передає Еспресо.TV з посиланням на DW.

Шефчович, підтримуваний правлячою партією "Курс - соціальна демократія" (SMER), вже визнав свою поразку і привітав представницю позапарламентської партії "Прогресивна Словаччина" з перемогою.

Після оголошення підрахунку голосів Чапутова подякувала виборцям за довіру до неї не лише словацькою мовою, а також і мовами національних меншин - угорською, чеською та мовою народності рома. Окрім того, вона пообіцяла, що як і її попередник Адрей Кіска, обстоюватиме "проєвропейську позицію".

Чапутова стане першою жінкою-президентом за всю історію Словаччини. 

Довідка

Зузана Чапутова брала участь в масових протестах проти корупції, що почалися після вбивства журналіста Яна Куціяка. 

Читайте також: Політичний шторм на Дунаї. Як вбивство словацького журналіста сколихнуло країну

Вбивство Куціяка викликало хвилю протестів у Словаччині, що завершилися відставкою прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо та кількох міністрів.