Політичний шторм на Дунаї. Як вбивство словацького журналіста сколихнуло країну

Максим Вікулов
7 березня, 2018 середа
15:53

Вже понад тиждень в Словаччині триває масштабна політична криза, спричинена вбивством журналіста-розслідувача Яна Куцяка. Наразі мова може йти навіть про розпуск словацького парламенту та дострокові вибори

Словаччину на сьогодні сміливо можна назвати чи не найуспішнішою пострадянською країною центральної та східної Європи. Успішні реформи, проведені колишнім міністром економіки Іваном Міклошем, перетворили маленьку придунайську країну на регіонального лідера – з низькими податковими ставками та комфортним інвестиційним кліматом. Наслідком стали інвестиційний бум і стрімкий ріст ВВП.

Ще одна характерна риса, яка впадає в очі кожному, хто опиняється в Словаччині – почуття повної безпеки на вулицях. Рівень злочинності в країні справді надзвичайно низький, а життя – повільне і розмірене.

Тому не дивно, що вбивство журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Куснірової стало справжнім шоком для як для словацького суспільства, так і для європейської громадськості.

Авторитетні видання – зокрема, Die Welt - присвятили цьому свої передовиці. Європейський парламент провів відповідні дебати, після чого було прийнято рішення про направлення до словацької столиці спеціальної делегації, яка має підготувати звіт про злочин. Єврокомісар з питань бюджету Гюнтер Еттінгер анонсував перевірку можливого незаконного використання субсидій з бюджету ЄС у Словаччині, для чого Брюссель уже зажадав від офіційної Братислави інформацію про можливі зловживання аграрними фондами ЄС.

Вбитий журналіст Ян Куцяк

Свою допомогу у розслідуванні злочину запропонували також американське ФБР та британський Скотланд-Ярд.

Читайте такожСловацького журналіста-розслідувача та його дівчину застрелили у власному будинку

І така увага зрозуміла: застрелений журналіст писав про відмивання єврофондів і транскордонну податкову мафію.

Можливі причини вбивства

Насправді, Ян Куцяк вів паралельно так багато розслідувань, що сказати за що саме його могли вбити з певністю не можна. Зокрема, він працював у командах Panama Papers, потім – Paradise Papers, розслідував тематику "гаманців" правлячої партії Словаччини.

"Героями" розслідувань Куцяка стали впливові бізнесмени Ладіслава Баштернака та Маріан Кочнер, пов’язані з верхівкою правлячою партії. Останній у вересні минулого року телефонував журналісту з погрозами, обіцяючи знайти і опублікувати "будь-який бруд" про розслідувача і його родину.

Безпосередньо перед вбивством Ян Куцяк завершував розслідування, пов'язане з Ндрангетою – мафіозною організацією з італійської провінції Калабрія, що спеціалізується на податковому шахрайстві й рзкраданні єврофондів.

Втім, на переконання словацьких ЗМІ, найімовірнішою причиною злочину стало те, що і "італійське", і попередні розслідування Куцяка вели до верхівки словацької влади. І тут варто пояснити, що в останні роки у Словаччині, попри економічні успіхи, склався напівавторитарний режим прем’єр-міністра Роберта Фіцо, чия популярність тримається на соціальних виплатах та антимігрантській риториці.

Зокрема, журналіст з’ясував, що голову уряду з італійською мафією пов’язують принаймні двоє людей. По-перше, це італійський бізнесмен Антоніно Вадала, що перебрався до Словаччини. На батьківщині Вадалу підозрювали у зв’язках з Ндрагентою.

По-друге, це дівчина та бізнес-партнер Вадали, словацька модель Марія Трошкова, відома своїми фото сесіями у стилі "ню". Пізніше Трошкова стала помічницею однопартійця прем’єра Вільяма Ясаня, а з 2014 року – радницею самого Роберта Фіцо. При цьому всупереч вимогам закону колишня модель до цього часу так і не пройшла перевірку спецслужб. До речі, її колишній шеф Ясань (який так само вів бізнес з італійцями – фігурантами розслідування Куцяка) зараз очолює секретаріат Ради безпеки Словаччини.

Керівник уряду Фіцо разом зі своєю радницею Трошковою

Хід розслідування

Після вбивства журналіста матеріал його розслідування відразу ж був опублікований – за кілька годин до розстрілу Куцяк встиг здати більшу частину статті своєму редакторові. Не дописаною лишилася лише остання частина – про взаємодію мафії з владою (хоча ланцюжки, які пов’язують Антоніну Вадалу з верхівкою уряду, були розписані досить детально). У статті наводилися приклади зловживань із коштами ЄС, розповідається, як представники мафії, затримані в Словаччині зі зброєю, уникають покарання.

З дозволу сайту Aktuality.sk, де й працював убитий, статтю передрукували всі провідні словацькі ЗМІ. Буквально за 2 дні матеріал прочитав майже кожен житель країни, сумарно публікацію репостнули близько ста тисяч користувачів – неймовірно багато, як для 5-мільйонної крани.

Було затримано Антоніно Вадалу та ще шістьох італійців – фігурантів розслідування Куцяка. Щоправда, через 48 годин всіх затриманих довелося відпустити. Вільям Ясань і Марія Трошкова в день виходу публікації також були змушені піти зі своїх посад.

Читайте такожПоліція Словаччини відпустила 6 підозрюваних у вбивстві журналіста Кучака та його дівчини

Сам прем’єр зібрав екстрену прес-конференцію, на якій озвучив рішення уряду про премію у один мільйон євро за інформацію, яка допоможе знайти вбивць. При цьому Фіцо картинно, на камери, виклав вказану суму на стіл.

Роберт Фіцо демонструє мільйон євро за допомогу у розслідуванні злочину

Реакція громадськості

У столиці країни Братиславі 2 березня понад 20 тисяч людей зібралися на акцію вшанування пам’яті вбитої пари - попри сильний мороз і снігопад. Вони вимагали зупинити впливу мафії у країні, заявивши, що напад на журналіста був нападом на кожного громадянина. Аналогічні акції пройшли також у багатьох словацьких містах і навіть за кордоном - у Британії, Франції, Бельгії, Канаді. Деякі учасники акції прийшли до будівлі канцелярії прем'єр-міністра Роберта Фіцо, вимагаючи відставки уряду.

Після вбивста журналіста Словаччину сколихнули масові акції

Президент країни Андрей Кіска так само закликав до змін в уряді, або й узагалі до нових парламентських виборів. Втім, заклики президента і громадськості поки що лишаються без відповіді – з усього уряду у відставку подав лише міністр культури Марек Мадарич.

Натомість міністр внутрішніх справ Роберт Калиняк та керівник поліції Тібор Гашпар навідріз відмовляються полишати власні крісла. Хоча саме до цих двох в суспільстві накопичилося найбільше питань. За очільником МВС вже кілька років тягнуться звинувачення ЗМІ в участі у махінаціях з ПДВ та корупційних зв'язках з "авторитетними" бізнесменами, а шеф поліції є родичем і бізнес-партнером ще одного скандального бізнесмена Мирослава Бьодьора і його сина Норберта. Обидва в різні часи також ставали фігурантами розслідувань Яна Куцяка.

А прем’єр-міністр Роберт Фіцо і взагалі звинуватив президента у "дестабілізації" країни та співпраці з американським філантропом угорського походження Джорджем Соросом (подібно до іншого автократа, угорського лідера Віктора Орбана, режим Фіцо оголосив Сороса таким собі вселенським злом і джерелом усіх негараздів).У відповідь в адміністрації президента заявили, що Фіцо використовує теорію змов, щоб відвернути увагу від нинішньої кризи.

Читайте також: Угорський освітній шантаж. Чи заблокує Будапешт український поступ до НАТО

Наразі зовсім незрозуміло, куди може привести нинішня криза. Втім, якщо Роберт Фіцо і компанія будуть і надалі ігнорувати вимоги політично активної частини суспільства, то ймовірність того, що протести будуть лише розростатися, дуже висока. Що майже напевне призведе до дострокових виборів і демонтажу нинішнього режиму. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+17°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
2 травня
00:35
Оновлено
протести в Тбілісі
Парламент Грузії підтримав закон про "іноагентів" у другому читанні: у Тбілісі розпочались сутички між активістами та МВС
00:09
ракета Х-59
Росіяни обстріляли цивільні об'єкти в Одесі: постраждало понад десять людей
2024, середа
1 травня
23:58
Борусія Дортмунд, Ліга чемпіонів
ПСЖ програв "Боруссії" у першому півфіналі Ліги чемпіонів
23:46
Держдепартамент США
РФ використала заборонену хімічну зброю на війні в Україні, - Держдеп США
23:23
Вадим Гутцайт
В Італії ввімкнули гімн РФ під час нагородження "нейтрального" велогонщика. Україна відреагувала
22:40
повістка
У Міноборони обіцяли запустити "електронну чергу" до ТЦК
22:37
Межигір'я
Стартував процес передачі майна "Межигір'я" у власність держави
22:06
фейк
"Бійців ЗСУ годують відходами в лікарні в Нових Санжарах": черговий вкид росіян
21:49
Фейк, Росія
"3-тя штурмова бригада відмовила Сирському зупинити прорив фронту під Очеретиним": росфейки за 1 травня
21:45
санкції проти Росії
США оголосили новий пакет санкцій проти РФ: які сфери він покриває
21:04
Ексклюзив
НАТО
Експерт Розумний вважає, що Україна не отримає запрошення для вступу до НАТО під час майбутнього саміту
20:56
Ілля Вітюк
Зеленський звільнив головного кіберрозвідника СБУ через скандал з медіа та провів інші перестановки в спецслужбі
20:55
Оновлено
на фото Золочів після обстрілу
РФ атакувала КАБами Золочів на Харківщині: є загиблі, серед поранених – дитина
20:42
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
На території РФ було уражено 13 НПЗ, що впливає на економічні та військові спроможності Росії. Колонка Сергія Згурця
20:27
Ексклюзив
гроші
Конфіскація російських активів: економіст Пендзин про потенційну загрозу для стабільності євро
20:27
На фото прапор ОАЕ
США, Британія та ЄС тиснуть на ОАЕ через співпрацю з Росією попри санкції, - Reuters
20:25
Володимир Зеленський
Україна готує ще 7 безпекових угод, зокрема зі США, - Зеленський
20:04
OPINION
Костянтин Корсун
Чи звільнять "Вікторію ШІ" з МЗС?
19:56
на фото: Майк Джонсон
Республіканці планують ініціювати відставку спікера Палати представників США Джонсона
19:24
ЗСУ
Українська авіація вдарила по пункту управління росіян, на фронті відбулося 100 боєзіткнень
19:22
Київ Цифровий
У "Києві Цифровому" з'явився учнівський проїзний
19:01
Вчені знайшли докази того, що континенти утворилися в результаті ударів гігантських метеоритів
Учені пояснили, що за яскраві спалахи могли бачити українці вночі
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 798-го дня війни: ГУР атакувало нафтопереробний завод в Рязані, а у Повітряних силах очікують перші F-16 після Великодня
18:56
алкоголь
Росіяни на ТОТ планують відкрити мережу алкомагазинів і втричі підвищують акциз на вино, - голова Бердянської МВА
18:54
Кіліан Мбаппе, Ліга чемпіонів, ПСЖ
"Боруссія Дортмунд" - ПСЖ: букмекери дали прогноз на півфінал Ліги чемпіонів
18:26
Віола фон Крамон
Євродепутатка закликала скасувати для Грузії статус кандидата на вступ до ЄС
18:19
руйнування
Від початку великої війни Україна повідомила про підозри 100 вищим офіцерам РФ
18:18
Маріуполь
У районі Маріуполя прогриміли вибухи: окупанти посилили перевірки автівок у місті
18:00
OPINION
Юрій Бутусов
Скільки триватиме війна і що таке перемога для України
18:00
нова книжка Сергія Руденка "Анатомія війни. Путін і Україна"
"Про те, як і чому сталася російсько-українська війна": у Сергія Руденка виходить нова книжка "Анатомія війни. Путін і Україна"
17:59
Інтерв’ю
Павел Коваль прибув на фронт й долучився до передачі техніки ЗСУ
Україна має провести мобілізацію: у цьому Українську державу ніхто не замінить, - польський депутат Павел Коваль
17:51
Ексклюзив
ветеран
Ветеранський бізнес: віцепрезидент ICC Ukraine Олексієнко закликав долучити до розробки законопроєкту Мінфін і Мінекономіки
17:47
Ентоні Блінкен та Іцхак Герцоґ
Блінкен відвідав Ізраїль і закликав підписати угоду про перемир’я в Газі
17:35
Мобілізація, повістки
Україна офіційно не зверталася до Польщі з проханням видати військовозобов'язаних чоловіків, – посол Зварич
17:32
Дмитро Табачник
В Україні конфіскували майно Табачника - ексміністра освіти часів Януковича
17:28
Андрій Ярмоленко, Динамо, УПЛ
Ярмоленко допоміг "Динамо" обіграти "Верес" і піднявся в рейтингу найкращих бомбардирів в історії ЧУ
17:22
Посол України в Польщі про припинення консульських послуг для чоловіків: "Вимушений крок"
17:21
Ексклюзив
ракетный корвет проект 22800 "Каракурт"
У Defence Express прокоментували підготовку в Росії до спуску на воду 2 кораблів для ЧФ
17:18
депортація дітей
Росіяни примусово виселяють українців із трьох населених пунктів на ТОТ Херсонщини, - Спротив
17:11
Михайло Мудрик, Челсі, АПЛ, Кубок Англії
"Йому, мабуть, дуже важко через війну": ексфутболіст "Челсі" знайшов виправдання невдачам Мудрика
Більше новин