35 млн рецептів та 27 млн декларацій з лікарями: Супрун підсумувала результати медреформи та пообіцяла оновлення

Уляна Супрун анонсувала з 1 квітня 2019 оновлення програми “Доступні ліки", яка стартувала два роки тому, та підсумувала досягнення реформи охорони здоров’я

Про перші результати медичної реформи в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла на своїй сторінці у Facebook.

“2 роки тому стартувала програма “Доступні ліки". Два роки українці безоплатно або за невелику доплату отримують ліки проти хронічних хвороб серця, астми та діабету 2 типу”, - пояснює Супрун.

За її словами, за цей час виписано понад 35 млн рецептів на понад 1,8 млрд грн. Наразі програмою користуються більш як 7 млн людей.

За перший рік кількість пацієнтів з нормалізованим цукром при діабеті 2 типу збільшилася на 6,5%.

Кількість викликів швидкої допомоги з підозрою на інсульт чи інфаркт зменшилася на 4,2%.

Майже на 6% менше українці викликали швидку через приступи бронхіальної астми. Всього на 17 000 менше викликів, каже Супрун.

Читайте також: Медична реформа: Відповіді на всі питання

А рецепти на “Доступні ліки” вже можуть виписувати лікарі у приватних закладах та лікарі приватні підприємці.

У квітні 2018 року заснована Національна служба здоров'я України.

“Цей рік став початком докорінної трансформації системи охорони здоров’я України. Перші результати відчули лікарі первинної медичної допомоги та їхні пацієнти”, - стверджує очільниця МОЗ.

За її словами, 99% всіх комунальних закладів первинки країни перейшли на нову модель фінансування.

“Попри прогнози "експертів", які віщували провал підписання договорів, гроші пішли за пацієнтом”, - каже Супрун.

“Лікарі та медсестри почали отримувати гідну заробітну плату, а пацієнти - перелік медичних послуг та аналізів, які вони гарантовано можуть отримати у свого лікаря безоплатно”, - додає в.о. міністра охорони здоров’я.

Також рік тому розпочалася кампанія “Лікар для кожної сім’ї”.

Читайте також: Місія декларація. Як я в перший день підписної кампанії обирала сімейного лікаря

“Вперше українці самі обирають своїх лікарів - незалежно від місця реєстрації, проживання, форми власності закладу. Адже кожен п'ятий медзаклад, що долучився до трансформації, приватний або лікар-ФОП”, - розповідає Супрун.

За її словами, 26,8 млн українців вже підписали декларації з лікарями, яких обрали самі. При цьому 76% пацієнтів задоволені своїми лікарями.

Також Супрун анонсувала 1 квітня 2019 року перезапуск програми “Доступні ліки”.

“Велике оновлення, яке зокрема дозволить українцям отримувати потрібні препарати в будь-якій аптеці, яка має договір з НСЗУ на участь у програмі, - незалежно від місця проживання або прописки. Тобто швидше та простіше. Про це детальніше розповімо трохи згодом”, - додала очільниця МОЗ.