Місія декларація. Як я в перший день підписної кампанії обирала сімейного лікаря

Уляна Букатюк
3 квітня, 2018 вiвторок
09:54

Черги та міфи. Журналістка Еспресо спробувала підписати електронну декларацію з лікарем. Чи вдалося це і до чого слід бути готовими

1 квітня в Україні офіційно стартувала підписна кампанія з медиками. Громадяни повинні визначитися з сімейним лікарем (це також може бути терапевт для дорослих або педіатр для дітей) та підписати з ним декларацію. Та чи так просто це зробити вже в перший день та до чого слід бути готовими

Перевірка в системі та наліпка

Оскільки 1 квітня цьогоріч випало на вихідний, офіційний штурм медзакладів перенесено на понеділок, 2 квітня.

Для експерименту я обрала заклад в Дарницькому районі столиці. Це відносно недавно збудована районна поліклініка, до якої мені наразі зручно буде звертатися. Так само я могла обрати приватний медзаклад чи просто лікаря-підприємця в будь-якому районі чи навіть населенному пункті нашої країни.

Якщо у медзакладі кажуть, що підписують декларації лише з мешканцями, які проживають на їхній дільниці - не вірте, це порушення законодавства.

МОЗ просить повідомляти про такі порушення.

Держава перераховуватиме лікарю гроші за ваше обслуговування незалежно від його місця роботи чи вашої прописки. Тариф розрахований - 370 грн за дорослого пацієнта та вдвічі більше за літніх людей та дітей.

Попередньо переконавшись, що заклад є в системі e-Health, я пішла туди з самого ранку.

Відкривається медичний заклад о 8:00. На фасаді поліклініки красується табличка про те, що заклад комунальний, а не державний, а на дверях є наліпка, що ще раз підтвердила, що декларацію з лікарем тут підписати можна.

nullЗвертайте увагу на таку наліпку на медзакладі

Читайте також: Медична реформа: Відповіді на всі питання

Штурм пенсіонерів

Я прийшла близько 8:40 й біля віконця реєстратури вже було чимало людей, особливо літнього віку.  В МОЗ пояснили, що заповнювати декларацію може уповноважена особа, а саме лікар, медсестра чи працівники реєстратури. В цій поліклініці вирішили, що підпис декларацій відбуватиметься не у кабінетах медиків, а в реєстратурі. Причина цьому банальна - в кабінетах медиків є комп’ютери, але ще не підвели інтернет, пояснила мені працівниця реєстратури. Консультації для людей, які прийшли на прийом до лікаря здійснюють в окремому вікні.

Я була в черзі приблизно двадцятою, місць для сидіння не було, тож всі пильно стежили одне за одним. Впало у вічі, що люди мали з собою цілі пакети з документами, довідками тощо.

Для підписання декларації з лікарем достатньо лише паспорта та ідентифікаційного коду (для дітей - свідоцтва). Також знадобиться телефон.

Я про це знала, тож взяла лише їх. Коли запитала дідуся в черзі, навіщо він взяв з собою стільки паперів, той резонно вказав на роздруківку на стіні поліклініки з інструкцією для пацієнта. На аркуші було написано нейтральне “документи”, без вказівки, які саме.

Стіна біля реєстратури була завішена інформацією про лікарів. Там красувалися фото медиків, інформація про їхню освіту та медичний стаж, розклад прийому. Загалом в закладі можна було обрати з 16 медиків. Хоча, щоб скласти враження про медика, цієї інформації все ж замало.

Читайте також: Обрати сімейного лікаря: як жити в умовах медичної реформи

В цьому закладі я була вдруге, попередньо прочитала про лікарку, в якої була на прийомі та вирішила зупинити свій вибір на ній. Зрештою, якщо буду незадоволена її роботою чи просто стане незручно звертатися до цього закладу, в будь-який момент зможу підписати договір з іншим медиком. При цьому розривати договір з першою лікаркою непотрібно - він анулюється автоматично.

null

Однак в черзі все ж вирішила запитати в старших людей, кого вони радять обрати. Напевне, не варто було цього робити, бо цим питанням я спровокувала серед пенсіонерів справжній батл. Вони хвилин зо 20 сперечалися, чия лікарка краща.

Виявилося, що частина людей в черзі вже підписали зі своїми сімейними лікарями попередні договори, а сьогодні прийшли, щоб остаточно “узаконити” свої стосунки з медиком. Коли я сказала, що не домовлялася попередньо, одна бабуся зневажливо на мене поглянула й з ревністю сказала, що до її лікарки навіть не варто вже пробувати записуватися, бо точно вже місць немає. Хоча це був лише перший день підписання декларацій. В реєстратурі ж запевнили, що переживати не варто.

Планується, що 1 сімейний лікар може підписати декларацію з 1800 пацієнтами, 1 лікар-терапевт з 2000 пацієнтами, 1 лікар-педіатр - з 900 пацієнтами.

Неспокій та певна паніка в черзі відчувається. В реєстратурі працювало два вікна, кілька людей намагалися випередити загальну чергу. Не вийшло, адже черга ледь рухається через постійні збої системи, тож порушників чекає осуд, скандал та зневага.

Сімейний “несімейний” лікар

В черзі був дідусь, який хотів підписати декларацію й за свою дружину. Коли дійшла його черга, він обурювався, чому ж тоді лікар сімейний, якщо він не може підписати з ним декларацію для всієї сім’ї.

Однак насправді, хоча й медик називається сімейним, підписувати договір з ним повинен кожен член сім’ї окремо.

До того ж в кожного можуть бути різні медики. Вибір лікаря та укладання декларації для дітей до 14 років здійснюють батьки або опікуни.

До людей, у яких складнощі з пересуванням, лікар  або представник медзакладу може приїхати додому, підписати декларацію у паперовому вигляді, а потім в медзакладі зареєструвати дані пацієнта в системі і для підтвердження реєстрації зв'язатися з пацієнтом по телефону.

Згодом в МОЗ обіцяють, що для підписання договору з лікарем не потрібно буде їхати до медзакладу, це можна буле здійснювати онлайн. Для цього пацієнту знадобиться цифровий підпис.

Сама процедура підписання декларацій виглядала так. Людина підходить до віконця реєстратури, дає свій паспорт та ID-код, відповідає на питання про місце проживання, прописки тощо. Працівниця реєстратура вводить дані в електронну систему, після чого на мобільний телефон пацієнта приходить повідомлення з кодом, який потрібно продиктувати.

З електронної системи роздруковують з заповненими даними, людина перевіряє, чи все правильно, та підписує два примірники (один забирає собі, інший в залишає в закладі). Працівник медзакладу підтверджує декларацію електронним підписом і направляє її в е-систему. Ви можете звертатися до медика в зручний для вас час, комунікувати з ним телефоном чи електронною поштою, які вказані в декларації. Але попередньо це варто обговорити з ним чи нею.

nullМіфи, страшилки та реальність

За розрахунками міністерства для заповнення декларації одного пацієнта потрібно приблизно 10 хвилин. Однак в реальності все вийшло не настільки легко та швидко. По-перше, система постійно зависала, тож на заповнення однієї декларації йшло по півгодини.

По-друге, пацієнти називали некоректні дані, що затягувало процес. Наприклад, один чоловік сказав, що він з Дніпродзержинська. Але в системі такого міста не було, адже його перейменували на Кам’янське, але в реєстратурі про це забули, а чоловік замість того, щоб сказати, лише обурювався з незнання працівниць. Тож всі чекали, коли ця сцена закінчиться.

Загалом настрої громадян в цій черзі щодо реформи різняться. Було чимало бабусь, які відверто дратувалися через те, що щось змінюють, їм було зручно й так: “Тепер треба до телефонів звикати, записуватися до лікаря за тиждень до прийому, онлайни-інтернети, не дають дожити нормально”, - скаржиться бабуся в сірому береті.

Втім, було чимало пацієнтів літнього віку, які реформу вітають. “Міняти треба, скільки можна ходити по кабінетах всіляких неуків грошима “пічькати”, - вважає опонентка бабусі в береті.

Та найгірше те, що чимало людей в черзі так до кінця й не зрозуміли всіх моментів реформи, тож залюбки вірять та створюють десятки міфів. “Ну от домовився я зі своїм медиком, підписав договір. Й таких як я 5 тисяч. Тоді в МОЗ кажуть моєму лікарю, що йому забагато, 3 тисячі забирають. Й я навіть не знаю, що я вже без лікаря. То куди мені йти?”- питає в мене невгамовний дідусь-сусіда по черзі.

Коли я намагалася пояснити, що не варто панікувати, є обмеження для лікарів, він лише сказав, що я не знаю ще життя. Й заперечити щось тяжко.

Ось на годиннику вже й 12. Переді мною в черзі ще з десяток людей. Жіночка в зеленому пальті стоїть біля вікна реєстратури вже близько 40 хвилин. Чекає на смс, яке ніяк не приходить. Ми також чекаємо. Все частіше люди запитують, коли підписна кампанія закінчиться.

Працівниці реєстратури відповідали, що до 2020 року можна спокійно обирати свого медика. “Тьфу ти!” - обурюється чоловік, який в черзі від ранку та йде. Він думав, що підписати з медиком договір треба до липня, тож не міг дочекатися старту.

В МОЗ запевняють, що 2020 рік - це час, коли варто мати лікаря первинної медицини, щоб отримати доступ до безкоштовної вузькоспеціалізованої допомоги.

А загалом підписна кампанія необмежена в часі

Зрештою, на годиннику 12:14. В хол виходить працівниця реєстатури та повідомляє, що система зависла й коли розвисне невідомо. Радить не панікувати та якщо незручно чекати, прийти в інший день. Пенсіонери лютують, частина черги йде з поліклініки.

Працівниця реєстратури щиро перепрошує за незручності, каже, що вони намагаються з усіх сил. На моє питання, що вона думає про реформу, відповідає впевнено: “Реформа - добра. Так, зараз все працює не дуже гладко, але за місяць-два все буде, як треба. Зміни потрібні однозначно”.

Чекаю ще 15 хвилин та зрештою вирішую піти й сама. Підпишу декларацію наступного разу, це можна зробити за нагоди, коли навідаюся до поліклініки. Сподіваюся, медиків на мене ще залишиться. А люди перестануть панікувати та вірити у десятки міфів.

 
Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
01:04
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
Більше новин