Партія Ердогана програє вибори в усіх найбільших містах Туреччини

Ключова опозиційна партія Туреччини CHP за підсумками місцевих виборів впевнено перемагає партію влади на місцевих виборах у столиці країни Анкарі, містах-мільйонниках Ізмір, Анталья та Адана

У найбільшому місті країни Стамбулі йде дуже напружена боротьба, проте в останній момент опозиційний кандидат отримує незначну перевагу.

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на дані Центрвиборчкому Туреччини.

Місцеві вибори у Туреччині відбувалися у неділю, 31 березня. Головною інтригою було те, чи зможе правляча AKP (Партія справедливості та розвитку, очолювана Реджепом Таїпом Ердоганом) та союзна їй Партія зберегти владу у  Анкарі та Стамбулі, які протягом останніх 20 років очолювали мери від цієї партії, а також у інших найбільш містах країни.

Після підрахунку понад 99% голосів у Анкарі лідером виборів є опозиційний кандидат Mansur Yavaş, висунутий партією CHP (у перекладі – Народна республіканська партія), наразі він отримує 50.62% голосів. Його перевага зростає вже тривалий час; найімовірніше саме він очолить мерію турецької столиці. Кандидат від влади відстає на 3,5%, він має 47.20% підтримки.

У другому за розмірами і найбільш прозахідному місті Ізмір кандидат від CHP Мустафа Сойер набрав 58,02% голосів, вигравши у провладного кандадата Ніхата Зайбекчі (38,47%).

В Анталії кандидат від партії влади Мендерес Тюрель отримав 46,57%, поступившись опозиціонеру від CHP Мухіттіну Бёчеку (50,72%).

У Адані - найбільшому місті південного сходу країни кандидат від CHP Зейдан Каралар отримує 53,11%, в той час, як його опонент від націоналістів (союзників Ердогана) отримав 42,95%.

У найбільшому місті Туреччини Стамбулі тим розгорнулося дуже напружена боротьба між провладним кандидатом, екс-прем’єром Біналі Йилдиримом з АКР та Екремом Імамоглу з СНР. За офіційними даними, після підрахунку 98% протоколів перший має 48.71% голосів, другий - 48.65%, при чому відсоток опозиціонера останнім часом зростав.

На тлі таких близьких результатів обидва кандидати вже публічно оголосили про свою перемогу. Примітно, що після заяви Йилдирима про його перемогу ЦВК припинив оприлюднювати дані про підрахунок голосів. Водночас, за даними Turkish Minute, після цього опозиційний кандидат випередив представника влади, при чому розрив склав лише кількасот голосів.

Так, стверджується що після підрахунку 99.69% бюлетенів опозиціний кандидат має 4.140.186 голосів, провладний: 4.139.971 голосів.