Профілактичний курс крапельниць та уколів не запобігає хворобам серця, - Супрун

Очільниця МОЗ Уляна Супрун розвіяла міф про те, що профілактичний курс крапельниць та уколів підтримує серце і допомагає запобігти ускладненням

Про це Супрун повідомила у Facebook.

Супрун зазначила, що внутрішньовенні та внутрішньом’язеві ін’єкції — це спосіб швидкої "доставки" ліків до організму, який має використовуватись при важких та невідкладних станах. Тому абсолютно неприпустимо без нагальної потреби застосовувати внутрішньом’язеві, а тим більше, внутрішньовенні ін’єкції та крапельниці.

По-друге, за словами очільниціМОЗ, найбільш поширені в Україні, так звані кардіопротектори (морфолінієва сіль тіазотної кислоти, солі аргініну, мельдоній та інші) відносять до лікарських засобів без доведеної ефективності.

"Це означає, що в теперішній час відсутні або вкрай обмежені докази їх клінічної та прогностичної ефективності у хворих на серцево-судинні захворювання і саме тому, ці ліки не внесені до сучасних міжнародних та національних рекомендацій і протоколів лікування серцево-судинних захворювань", - додала вона.

Супрун зазначила, що періодичні крапельниці - не лікування, адже лікування більшості хронічних захворювань передбачає тривалий — протягом довгих років — прийом ліків, які покращують не тільки самопочуття хворого, а й запобігають розвитку важких ускладнень, що загрожують життю.

"На жаль, сьогодні ми не можемо вилікувати гіпертонічну хворобу або ішемічну хворобу серця, проте ми можемо утримувати артеріальний тиск в межах норми та сповільнити прогресування захворювань завдяки оптимально підібраній для кожного пацієнта медикаментозній та немедикаментозній терапії", - наголосила очільниця МОЗ.