Що буде з гривнею до осені. Голова Ради НБУ спрогнозував курс

У Нацбанку зазначають, що зараз курс гривні поводиться доволі нетипово, зокрема немає девальвації гривні, яка починалася в грудні та тривала більшу частину січня

Про те, що зараз відбувається на валютному ринку, та яким може бути курс гривні впродовж найближчих місяців, пояснив у Facebook голова Ради Нацбанку України Богдан Данилишин.

На наступний день після першого туру виборів Президента України курс гривні істотно зміцнився на міжбанківському валютному ринку - як щодо долара, так і відносно євро українська гривня подорожчала на 30 копійок. Швидше за все, це простий збіг, що не має причетності до виборів, пояснює Данилишин.

"За три перших місяці 2019 року гривня зміцнилася відносно долара на 1,8%, відносно євро на 3,7% (при оцінці динаміки курсу гривні до євро потрібно врахувати підвищення курсу долара до євро за цей період з 1,14 до 1,12 - нагадаю, що нацвалюта України орієнтується на долар США", - повідомив він.

Він зазначає, що в цьому році з курсом складається ситуація, значною мірою нетипова для кількох попередніх років. Зокрема, ми не бачимо тимчасової, але відчутної девальвації гривні, яка починалася в грудні та тривала більшу частину січня (2016-2018 роки), деколи зачіпаючи й лютий (у 2015 році).

Ймовірно, ключову роль зіграло рівномірне витрачання коштів держбюджету наприкінці року, що відбулося вперше за останні 5 років.

“Варто усвідомлювати, що деякі описані елементи 2018 року можуть повторитися й цього року. Втім, в найближчі кілька місяців скоріше не варто очікувати тривожних подій на валютному ринку України”, - пояснює Данилишин.

Голова Ради НБУ перелічив чотири причини, чому не варто тривожитися через курс:

Також він назвав ще один фактор, який може справити позитивний вплив на стабільність гривні в перспективі до кінця року: “Риторика керівництва основних центральних банків світу засвідчує, що підвищення ставок і посилення монетарної політики, швидше за все, не буде ні в США, ні у Великій Британії, ні в зоні євро”.

Також істотного впливу на курсову динаміку може надати продовження співпраці України з МВФ.

“Підводячи баланс між ризиками та перспективами гривні у часовій перспективі 3-6 місяців, схиляюся до того, що звична для кількох десятиліть ситуація, коли курс гривні знижувався восени, може змінитися новою, схожою на торішню - певна незначна девальвація (у нас курс гривні є плаваючим) протягом другої половини літа зміниться зміцненням курсу нацвалюти на початку осені і його стабілізацією”, - підсумував Данилишин.

“За режиму гнучкого курсоутворення коливання курсу є здоровою реакцією на постійні зміни ситуації в економіці і їх не потрібно вважати ознаками кризових явищ. Основним чинником буде експортна виручка від сільгосппродукції. Україна все більше стає аграрною (і при цьому деіндустріалізованною) країною, тому і курс гривні все сильніше залежить від обсягу врожаю сільгосппродукції і світових цін на неї”, - додав він.