США та Китай наблизилися до підписання "епічної" торговельної угоди

Президент США Дональд Трамп, ймовірно, дійшов згоди з представниками КНР на перемовинах щодо підписання угоди, яка б завершила торговельну війну між двома державами

Про це інформує BBC.

"Президент Дональд Трамп заявляє, що США дійшли згоди щодо деяких з найважчих пунктів у торговельних перемовинах з Китаєм", - йдеться у повідомленні.

За словами очільника Білого дому, угода може бути укладена протягом наступних чотирьох тижнів, але додав, що залишилися певні неузгоджені моменти.

США та Китай ведуть переговори з грудня 2018 року, намагаючись покласти край торговельній війні, що завдає шкоди світовій економіці.

Президент Трамп заявив, що США та КНР погодили багато найскладніших моментів, але щодо угоди "є декілька шляхів розвитку подій". І якщо угода буде погоджена, він організує саміт з президентом КНР.

"Це епічна угода, історична - якщо вона буде підписана", - сказав Трамп.

Читайте також: Що означає тарифне протистояння США і Китаю

У 2018 році адміністрація Дональда Трампа, що пручається проникненню китайських товарів на ринок США, ввела низку досить чутливих для Пекіна мит, анонсувавши їх збільшення на початку 2019 року. Глава КНР Сі Цзіньпін в боргу не залишився, і ввів проти США мита у відповідь. Взаємні мита досягли суми понад $ 100 млрд.

На саміті G20 в Аргентині Трамп і Сі Цзиньпін досягли тимчасового "перемир'я" в цьому торговому протистоянні. Лідери двох країн домовилися протягом  трьох місяців не накладати нових торгових обмежень і заключити нову двосторонню торговельну угоду.

Втім, протистояння триває на локальному рівні: США і їх союзники лобіюють різноманітні заборони на продукцію китайських технологічних гігантів (ZTE, Нuawei) звинувачуючи їх в шпигунській активності і крадіжці державних секретів.