Вчені знайшли рештки древнього крокодила, схожого на дельфіна

Міжнародна група вчених вивчила новий вид древніх крокодилів, який жив 150 млн років тому на території сучасної Німеччини

Про це пише Scіence Daily.

Нещодавно ідентифікований вид морського крокодила дає вченим уявлення про те, як розвивалася ця група древніх тварин. Родоначальник сучасних крокодилів належав до групи, у яких для життя в морі розвинулися хвостовий плавець і веслоподібні кінцівки, які нагадують частини тіла дельфінів.

Ці тварини, як встановили вчені, харчувалися кальмарами і дрібною рибою, жили в Юрський період на мілководді і у лагунах на території нинішньої Німеччини. Споріднені з нею види раніше зустрічалися в Мексиці та Аргентині.

Викопну скам'янілість виявили в 2014 році в кар'єрі недалеко від міста Бамберга в Баварії. Цей вид, Cricosaurus bambergensis, отримав свою назву на честь міста.

Вчені порівняли знахідку з копалинами з інших музейних колекцій і підтвердили, що це раніше невідомий вид. Скелет має кілька відмінних рис в щелепах і контурах хвоста, деякі з них не зустрічаються в жодного іншого виду.

Експерти створили цифрові зображення викопних рештків з високою роздільною здатністю для проведення подальших досліджень. Вони очікують, що це допоможе краще зрозуміти більш широке сімейство древніх тварин, відоме як метріорінхіди, до яких він належав.

Доктор Марк Янг з Единбурзького університету, який взяв участь в дослідженні, зазначив, що "території Південної Німеччини продовжують давати нам свіжий погляд на епоху динозаврів. Ці шари гірських порід були утворені в той час, коли Європа була покрита мілководдям, а такі країни, як Німеччина і Великобританія були колекцією островів".