За тиждень українці отримали майже 160 тисяч електронних рецептів

З початку впровадження в Україні електронних рецептів, з 1 квітня 2019 року, лікарі виписали їх понад 158 700

Про це повідомляє прес-служба Національної служби здоров'я України.

Станом на 8 квітня 2019 року участь у програмі беруть 5 тис. 383 аптеки та аптечні пункти, як комунальної, так і приватної форми власності, йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на сьогодні 8 тис. 584 лікарів первинної ланки виписали 158 тис. 728 електронних рецептів. За 36 тис. 608 рецептами вже відпущено лікарські засоби в аптеках та аптечних пунктах України.

  • Нагадємо, в квітні 2017 року в Україні стартувала урядова програма "Доступні ліки". До переліку "Доступних ліків" відбирали лише ті лікарські засоби, міжнародна непатентована назва яких є у Національному переліку основних лікарських засобів. Ліки проходили відбір з урахуванням рівнів захворюваності населення, поширеності хвороб та смертності, доказів порівняльної ефективності, а також галузевих стандартів у сфері охорони здоров'я.
  • У лютому 2019 року міністерство охорони здоров'я затвердило новий перелік препаратів до програми "Доступні ліки". У ньому 258 препаратів, з них 64 є безоплатними для пацієнтів, за інші треба доплатити невелику різницю. 
  • 24 березня очільниця МОЗ Уляна Супрун заявила, що до кінця 2019 року паперові лікарняні повністю замінять електронними. За словами Супрун, це дозволить зупинити велику кількість корупційних схем у цій сфері. 
  • 1 квітня пацієнти, які користуються урядовою програмою "Доступні ліки", почали отримувати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронхіальної астми за електронним рецептом.