Декомунізація: в Україні перейменовано 987 населених пунктів, демонтовано 2,5 тис. пам'ятників

В Україні в рамках декомунізації перейменовано 987 населених пунктів і майже 52 тис. топонімів, ще необхідно завершити перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей і завершити процес заборони Комуністичної парті

Про це повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам'яті.

Чотири роки тому Верховна Рада України ухвалила пакет законів про декомунізацію. За цей час було перейменовано 987 населених пунктів і 25 районів, майже 52 тис. топонімів і демонтовано близько 2,5 тис. пам'ятників і пам'ятних знаків, які містили пропаганду тоталітарного режиму, йдеться у повідомленні. 

Керівник інституту Володимир Вятрович зазначив, що війна, яка триває зараз, - це війна не так за територію, як за українську ідентичність.

"У цій війні за ідентичність Росія активно використовує історію. Росія використовує собі на користь все, що говорить про нібито будь-яку спільність між українцями та росіянами. Декомунізація була надзвичайно важливою, бо позбавляла українське суспільство, український публічний простір слідів панування тоталітарного минулого", - зазначив він.

За його словами, і закон про мову, і закон про підтримку української мови в радіоефірі та відновлення незалежної української церкви є початком процесу деколонізації.

"Це те, що нас потроху віддаляє від Росії, робить незалежними та сильнішими", - наголосив В'ятрович.