Російські "туристи" Пригожина з чемоданами готівки втручалися у вибори на Мадагаскарі, - ЗМІ

На початку березня 2018 року на Мадагаскар прибули російські політтехнологи для підкупу щонайменше шести кандидатів в президенти країни

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі з посиланням на джерела.

За інформацією агентства, росіяни оселилися в готелі на околиці Антананаріву під виглядом "туристів". Серед них були помічені піарник Роман Поздняков, колишній функціонер фінансової піраміди МММ Андрій Крамар і перекладач Володимир Бояришев. Російські політтехнологи, імовірно, пов'язані з бізнесменом і "кухарем Путіна" Євгеном Пригожиним.

Співрозмовники Бі-бі-сі розповіли, що росіяни уклали контракти щонайменше з шістьма з 36 кандидатів у президенти Мадагаскару. Отримавши "кілька тисяч євро готівкою" від росіян, вони зобов'язувалися підтримати того кандидата, який матиме найбільші шанси на проходження до другого туру.

Два колишні кандидати в президенти Мадагаскару підтвердили Бі-бі-сі, що отримували гроші від "туристів" з Росії.

"Вони заплатили готівкою, в валізі. Вони ще внесли виборчу заставу за участь у президентських виборах. 12 тисяч євро застави, 5 тисяч євро в валізі", - розповів засновник Церкви Апокаліпсису пастор Андре Крістіан Мейлхол.

За його словами, росіяни вимагали від нього вийти з передвиборчої гонки, як тільки опитування показали, що він не проходить у другий тур. Пастор відмовився.

Бі-бі-сі зазначає, що росіяни також брали участь в передвиборчій кампанії колишнього прем'єр-міністра Мадагаскару Жана Березіки. За словами Березіки, росіяни запропонували бюджет в $2 млн, але в результаті передали лише "дуже невелику суму".

"Мені здається, вони пропонували допомогти кільком кандидатам, включно зі мною. Вони запитали, чи готовий я вести дипломатію Мадагаскару. Звичайно, відповів я", - розповів він.

 

У підсумку на виборах в Мадагаскарі переміг колишній глава держави Андрі Радзуеліна. Переможець на питання про можливе російське втручання сказав, що "не є кандидатом від якоїсь країни".