США попередили Туреччину про санкції за купівлю російських С-400

Сенатор-республіканець Джим Інхоф і сенатор-демократ Джек Рід попередили Туреччину про важкі санкції у разі закупівлі російських систем ПРО С-400

Про це йдеться в їх колонці, опублікованій виданням The New York Times.

"До кінця року у Туреччині будуть або винищувачі F-35, або російська система протиракетної оборони С-400. Але не буде так, що вона отримає і те, і інше. Вибір президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана матиме глибокі наслідки для позиціонування країни у світі, відносин зі Сполученими Штатами і статусу в НАТО", - відзначили сенатори.

Вони підкреслили, що намір Туреччини прийняти на озброєння російський комплекс С-400 є несумісним з її зобов'язаннями перед НАТО, що також надає потенційний негативний вплив на здатність Анкари гармонійно взаємодіяти з союзниками.

"Покупка С-400 створила б неприйнятний ризик, оскільки радарна система цього комплексу може дати можливість росіянам отримувати дані про те, як діють F-35", - йдеться в публікації.

Законодавці відзначають, що Туреччина могла б прийняти на озброєння американські системи ПРО Patriot. Але якщо президент Ердоган все ж віддасть перевагу С-400, Вашингтон буде змушений ввести санкції проти Анкари, як того вимагає закон Акт протидії противникам Америки через санкції.

Як відзначили сенатори, санкції боляче вдарять по турецькій економіці, звузять для Туреччини міжнародні ринки і відлякають прямі іноземні інвестиції. Крім того, це вплине на аерокосмічну і оборонну промисловість країни, застерегли американські законодавці.

Нагадаємо, що США офіційно оголосили про припинення постачання обладнання для винищувачів F-35 в Туреччину в зв'язку з закупівлею Анкарою російських ракетних комплексів С-400.