За 5 років собівартість сонячної енергії знизилася в п'ять разів - експерт

Собівартість сонячної енергії останнім часом значно зменшилася: 1 кВт потужності сонячної станції сьогодні обходиться в $600-800

Такі дані наводить  провідний інженер, співробітник Інституту відновлюваної енергетики НАН України Мухуб Бенменні, повідомляє Укрінформ.

"Якщо взяти 5 років тому, то собівартість 1 кВт потужності сонячної станції становила близько $4 тис. Зараз це обходиться в $600-800. Такий спад цін пояснюється тим, що технології розвиваються, а конкуренція у виробничому напрямку зростає", - пояснює фахівець.

Він вважає, що сонячна енергія вигідна серед поновлюваних джерел ще й тому, що вона проста в експлуатації.

"Сонячна енергія дуже проста в експлуатації. Вона не вимагає якихось додаткових досліджень перед установкою. Сонце є всюди у відкритому середовищі. Сонячні модулі не вимагають ніякої механіки, на відміну від інших джерел енергії", - говорить Бенменні.

На його думку, також дуже важливо, що сонячна енергія ніяк не шкодить навколишньому середовищу і виробляється протягом року незалежно від погодних умов.

"Сонячні панелі можна ставити скрізь, незалежно від регіону, а сонячні батареї працюють і виробляють енергію навіть тоді, коли ми не бачимо сонця, і взимку теж", - відзначає він.

Через похмуру погоду потужність сонячних станцій значно нижче. Але це проблема всіх відновлюваних джерел енергії, які залежать від природних факторів. Виходом є акумулювання "зеленої" енергії, що зараз дуже дорого, і це лише питання часу - переконаний експерт.

Читайте також: Вигідніше за депозит та квартиру. Скільки можна заробити на сонці в Україні