Денісова зустрілась у Москві з родичами військовополонених моряків

Уповноважений ВР України з прав людини Людмила Денісова прибула до Москви для участі у "судових засіданнях" щодо військовополонених моряків

Про це омбудсмен Людмила Денісова повідомила у Facebook.

"Прибули до Російської Федерації для участі у судових засіданнях щодо продовження міри запобіжного заходу українським військовополоненим, які відбудуться у середу, 17 квітня, у Лефортовському суді. Разом з рідними хочемо підтримати наших моряків, затриманих внаслідок акту неприхованої агресії з боку РФ у Керченській протоці 25 листопада минулого року", - зазначила вона.

Денісова повідомила, що у посольстві України у Москві за участі родичів військовополонених та консульськими працівниками посольства пройшла організаційна зустріч.

"Працівники українського посольства поінформували щодо стану військовополонених. За їхніми словами, хлопці перебувають у гарному настрої та очікують на звільнення", - написала омбудсмен.

Родичі висловили прохання передати від себе продукти та речі для військовополонених і, за словами Денісової, "вже завтра закуплене буде передане нашим морякам до Лефортовського СІЗО", йдеться у повідомленні.

  • 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки Росія захопила українські військові кораблі, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь. Про намір вони, відповідно до міжнародних норм, поінформували іншу сторону. Однак замість забезпечити фарватер, російські диспетчери викликали кораблі ФСБ і здійснили напад на кораблі ВМС України.
  • 27-28 листопада 2018 року окупаційні "суди" в Криму заарештували 24 захоплених у полон українських моряків. Усім захопленим Росією українським морякам висунули звинувачення в "незаконному перетині кордону".
  • Усі захоплені Росією українські моряки назвалися військовополоненими.
  • 15 січня суд РФ продовжив арешт усім полоненим українським морякам. 21 із них заарештували до 24 квітня, ще трьох (Ейдера, Сороку, Артеменка) - до 26 квітня, оскільки через поранення їх уперше заарештували на два дні пізніше.
  • Адвокати моряків оскаржили продовження арешту.
  • ЄС ухвалив санкції проти 8 росіян через агресію у Керченській протоці.