В Ізраїлі вперше надрукували живе серце в 3D-форматі

Вчені з Тель-Авівського університету вперше змогли надрукувати живе серце з людської тканини в форматі 3D

Про це повідомляє Reuters.

Професор університету Тал Двір надрукував за допомогою 3D-принтера за три з половиною години живе пульсуюче серце, йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в ході експерименту було "роздруковано" кілька десятків сердець. Їх планують пересадити тваринам, аби перевірити, як добре вони працюють. При цьому розмір серця становить два з половиною сантиметри - приблизно, як серце кролика.

"Це серце зроблено з людських клітин і специфічних для пацієнта біологічних матеріалів. У нашому процесі ці матеріали служать біоіндикаторами, речовинами з цукрів і білків, які можна використовувати для 3D-друку складних моделей тканин", - зазначив професор Двір. 

Для дослідження була взята біопсія жирової тканини у пацієнтів, а тривимірна мережа позаклітинних макромолекул, таких як колаген і глікопротеїни, була перетворена на гідрогель, який служив в якості "чорнил для друку". Диференційовані клітини потім змішали з біочорнилами, після чого 3D-принтер надрукував імуносумісні частини серця з кровоносними судинами, а згодом і все серце, йдеться у повідомленні.

За словами професора, наступним кроком буде навчити серця працювати, як людські. Спочатку 3D-серця будуть пересаджені тваринам, а потім і людям.

"У нас є надія, що через 10 років у кращих лікарнях світу з'являться принтери для органів, і ці процедури проводитимуться регулярно", - наголосив Тал Двір.