У Нафтогазі пояснили, чому попри падіння цін на газ в ЄС, в Україні їх не знизять

Нафтогаз не може виконати постанову Кабміну №293 про зниження цін на газ для населення, оскільки вона суперечить постанові №867 про покладання спецобов'язків на суб'єктів ринку газу

Про це керівник газового дивізіону Нафтогазу Андрій Фаворов заявив в інтерв'ю РБК Україна.

Відзначимо, що мова йде про зниження ціни на газ для населення відповідно до постанови №293, яка в той же час не відміняє режим спецзобов'язань (ПСО), покладений на НАК постановою №867.

Цей режим також передбачає, що з 1 травня ціна на газ для побутових споживачів має скласти близько 9,7-9,8 тисяч гривень за тисячу кубометрів, хоча уряд на початку місяця розпорядився знизити її до 8,38 гривень за кубометр.

"Юридичні механізми Кабміну передбачають, що уряд може дати нам розпорядження як акціонер Нафтогазу встановити певну ціну на газ. Це стало можливим після того, як Кабмін змінив статут компанії. І ми повинні будемо виконати вказівки акціонера. Є другий шлях. Він передбачає внесення змін в 867-ту постанову, які повинні бути узгоджені з усіма зацікавленими сторонами. Але постанова №293 - це не перший і не другий шлях. При діючому режимі ПСО уряд прийняв ще одну постанову, тепер вони суперечать одна одній", - зазначив він.

"Ми будемо змушені дотримуватися чинної постанови №867, якою на нас покладені спецзобов'язання. Але наша позиція залишається незмінною. НАК вважає, що газ має продаватися за ринковою ціною, яку визначає попит і пропозицію. Цей рівень може бути як вище ціни, встановленої Кабміном, так і нижче", - підкреслив Фаворов.

При цьому, за словами Фаворова, можливості до зниження ціни зараз є: запаси газу у сховищах Європи на 50 відсотків більші, ніж у той же самий час минулого року.

“На сьогодні ми бачимо, що ціна на травень буде нижче, ніж ціна ПСО на майже 800-1200 гривень (за тисячу кубометрів, - ред). І поки я не бачу причин, чому тренд зі зниженням ціни повинен змінитися до четвертого кварталу цього року”, - зазначив Фаворов.